Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

H&M:s vd och koncernchef Karl-Johan Persson på huvudkontoret i Stockholm.

H&M-chefen: "Vi är inte helt nöjda"

Hennes & Mauritz släppte en bättre än väntad rapport för första kvartalet. Men försäljningsutvecklingen föll inte i god jord hos vare sig vd eller investerare. Efter ett kortare glädjeskutt vid börsöppningen sjönk aktien kraftigt på eftermiddagen.

Ljusglimten i delårsrapporten var att vinsten före skatt blev 3,2 miljarder kronor. Det var klart bättre än analytikernas förväntningar på 2,8 miljarder för perioden december–februari i företagets brutna räkenskapsår, enligt Reuters.

Men försäljningen var inte lika imponerande. Åtminstone inte i klädjättens ambition att öka försäljningen med 10–15 procent i lokala valutor, medger H&M:s vd och koncernchef Karl-Johan Persson.

- Försäljningen ökade med sju procent i svenska kronor och fyra procent i lokala valutor. Vi hade ett högre mål, så vi är inte helt nöjda. Men man ska komma ihåg att vi befinner oss i en väldigt utmanande marknad, framför allt i centrala och södra Europa, säger han till TT.

Flera utmaningar

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, ser inte bara en utan flera utmaningar för H&M framöver.

- Tyvärr är det så att rörelsevinsten minskar jämfört mot föregående år, men den minskar mycket mindre än förväntat. Och tyvärr ser vi fortfarande ingen vändning i det som är det stora problemet för H&M, en dålig försäljningstillväxt eller en negativ försäljningstillväxt i befintliga butiker.

En annan knäckfråga är hur företaget ska hantera övergången till onlinehandel.

Trots att e-handelsmarknaden växer, drar sig inte vd:n för att öppna flera nya fysiska butiker.

Nytt varumärke

Besked kom också om att bolaget lanserar ett nytt varumärke, Arket. Konceptet kombinerar fysiska klädesbutiker med caféer.

- Jag vi tror väldigt mycket på både fysiska butiker och e-handel. Men det är väldigt viktigt att integrera kanaler på ett bra sätt så att konsumenterna får en bra köpupplevelse tvärs över kanalerna, säger Persson.

I slutänden blev torsdagens rapport, om än positiv, en besvikelse på marknaden. I den inledande handeln steg aktien som mest med 3 procent på Stockholmsbörsen. Men sedan gick den åt motsatt håll. När börsen stängde hade aktien sjunkit 4,0 procent till 227 kronor.

Det följer på H&M-aktiens stadiga nedgång sedan 2015, då aktiekursen var på historiskt höga nivåer, över 360 kronor. Men Persson är väldigt optimistisk och oroar sig inte för att aktiens glansdagar är förbi:

- Jag tror väldigt mycket på det vi gör och att aktien kommer att förbättras till en bra nivå.