Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Hörsnäckan översätter samtal – direkt i örat

I boken En liftares guide till galaxen stoppar huvudpersonen Arthur Dent in en gul liten fisk i örat som översätter intergalaktiska språk direkt i örat. Nu är tekniken här.

När Andrew Ochoa blev kär i en kvinna från Frankrike drömde han om en lösning som gjorde det möjligt att samtala fritt utan att begränsas av språkbarriärerna.

När han upptäckte att hjälpmedlen som fanns tillgängliga inte mötte hans förväntnngar tog han saken i egna händer. Resultatet är en hörsnäcka som översätter samtal flytande.

I grund och botten bygger Pilot på teknik som vi använder för att lyssna på musik trödlöst. Hörsnäckan är kopplad till telefonen med bluetooth medan själva översättningen sker med hjälp av en app.

I en video som företaget delar på sin hemsida demonstrerar Andrew Ochoa tekniken tillsammans med en fransktalande kvinna. Knappt en sekund efter att han sagt något på engelska läser en röst upp översättningen på franska i hennes öron.

– Jag kan höra dig på franska! Det här är så häftigt. Men hur fungerar det, utbrister hon.

Det som gör Pilot annorlunda från att använda exempelvis vilka hörlurar som helst ihop med Google translate är den går att samtalet pågår utan avbrott. 

Företaget bakom Pilot, Waverly Labs, planerar att ta in pengar via crowd sourceing-sajten Indiegogo. Priset är prelemenärt satt till cirka 300 dollar.

I dagsläget kan Pilot översätta de flesta europeiska språken men fler uppges vara på väg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.