Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hörselhjälpmedel tar över efter JC

Omfattande nyanställningar i ett expansivt företag. Det väntar när Cochlear flyttar till JC:s stora lokaler i Mölnlycke.
Det blir australienbaserade Cochlear som flyttar in i det stora glashuset vid riksväg 40, när JC:s huvudkontor flyttar.
- Vi växer väldigt fort och räknar med att kunna anställa betydligt fler, säger David Morris, vd på Cochlear Bone Anchored Solutions, som dock inte vill nämna några detaljer.
Göteborgskontoret är huvudkontor i världen för Cochlear Bone Anchored Solutions. Produkten man säljer heter Baha och är ett hörselhjälpmedel för den som har ledningsfel eller är döv på en sida. Uppfinningen är ursprungligen svensk och köptes för dryga miljarden för ett par år sedan av Entific.
- Vi känner en stark bindning till Sverige, eftersom uppfinningen kommer här ifrån. Här finns framstående människor och utmärkt teknologi. Därför känns det helt rätt att fortsätta i Sverige, menar David Morris som själv pendlar mellan vd-stolen i Göteborg och hemmet och huvudkontoret i Sydney.
Att företaget tar över i Mölnlycke var ett avgörande steg för JCs ägare RNB. Cochlear tar över det åttaårskontrakt som JC hade med fastighetsägaren Wallenstam. Tidigare var det en hindrande faktor för RNB, från att flytta kontoret.
För växande Cochlear Bone Anchored Solutions passar de större lokalerna väl. I dag finns kontoret och de omkring 100 anställda på Mölndalsvägen i Göteborg.
- Vi växer väldigt snabbt som koncern. Dessutom känner vi ett stort engagemang för dem vi tar fram produkter åt. Det är ett seriöst åtagande, menar David Morris.
Cochlear som koncern arbetar sedan länge med hörselimplantat för döva samt med ansiktsproteser, som exempelvis öron. Senaste årsrapporten från koncernen visar på en omsättning på 2,6 miljarder kronor. Implantat av det här slaget har funnits i ett 30-tal år, men det är först de senaste åren som tekniken slagit igenom på en bredare marknad.
- Därför expanderar vi otroligt mycket nu, säger David Morris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.