Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Portugals socialistiska premiärminister António Costa kan glädjas åt höjt kreditbetyg. Arkivbild

Höjt kreditbetyg sänker Portugals låneräntor

Portugals premiärminister António Costa har fått ett glädjebesked från Moody's. Räntorna på Portugals statsobligationer sjunker sedan ratinginstitutet höjt Portugals kreditbetyg med ett steg till Baa3.

Det höjda betyget innebär att Moody's inte längre anser att lån till Portugal ur ett ratingperspektiv är på så kallad skräpnivå, vilket har varit bedömningen sedan 2011.

Ratinginstituten S&P Global och Fitch har redan tidigare höjt Portugals kreditbetyg från skräpstatus till så kallad investeringsnivå.

Minskad skuldbörda

Moodys anger minskad statlig skuldbörda och en brett förankrad ekonomisk återhämtning som förklaringar till det höjda kreditbetyget.

- Även om det inte är någon överraskning kan det få investerare att tänka om när det gäller portugisiska statsobligationer, säger Christian Lenk, räntestrateg på DZ Bank.

Ratinginstitutet räknar nu med att Portugals skuld som andel av BNP kommer att sjunka till 116 procent 2021, ned från fjolårets skuldkvot på nästan 125 procent av BNP. Och enligt Moody's analytiker är Portugals tillväxtpotential nu uppe på 1,5 procent, från ett snitt på 0,3 procent under åren 2010–2017.

Räntan på Portugals tioåriga statsobligation är nu nere på 2,02 procent. Det kan jämföras med toppnivåer på över 16 procent under eurokrisen 2012.

Räntan på svenska statspapper med samma löptid ligger jämförelsevis på 0,71 procent. Den högre portugisiska räntan förklaras av en riskpremie marknaden tar ut för att låna ut till Portugal.

Högre spanska räntor

Italiens obligationsräntor följer med de portugisiska neråt då det mesta pekar på att landets EU-kritiska koalitionsregering, med populistiska Femstjärnerörelsen och främlingsfientliga Lega, är nära ett beslut om en budget.

Grannlandet Spanien har samtidigt problem att hålla nere sina obligationsräntor, som stiger till 1,71 procent. Det är den högsta räntenivån för Spanien på ett år.

Spaniens socialdemokratiska minoritetsregering, med premiärminister Pedro Sanchez, gjorde i förra veckan upp med vänsteralliansen Unidos Podemos om en ny budget, i vilken man bland annat höjer minimilönerna och inför skatter på finansiella transaktioner och digitala tjänster.