Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det höjda studiebidraget lockar få till ämneslärarutbildningen. Arkivbild.

Höjt bidrag lockar få till lärarutbildning

Det höjda studiebidraget till ämneslärarstuderande har inte varit någon framgång, konstaterar CSN. Endast 20 procent av de studerande anger det höjda bidraget som anledning till att de börjat studera – men regeringen har ändå valt att utöka satsningen.

I syfte att minska lärarbristen infördes 2015 högre studiebidrag för studerande på KPU-programmet (kompletterande pedagogisk utbildning).

Det 1,5-åriga programmet studeras för att få ämneslärarexamen. Mellan 2015 och 2018 gällde det höjda bidraget endast för lärare inom matematik-, natur- och teknikämnen, där lärarbristen var som störst.

I en uppföljning som CSN lämnat till regeringen framgår att satsningen inte haft någon vidare effekt.

- Av de som läser KPU har knappt hälften studiemedel. Det kan bero på flera saker. De kan vara för gamla, ha studerat länge tidigare och då överskridit veckogränsen för studiestöd, eller så jobbar de vid sidan av och överskrider vår inkomstgräns, säger Andreas Dahlkvist, utredare på CSN.

Avgörande för få

Enligt CSN:s uppföljning har 800 studerande fått det höjda bidraget mellan augusti 2015 och juli 2018.

Myndighetens enkätundersökning visar att runt 20 procent av dessa angett att de inte skulle börjat studera utan det högre bidraget. Alltså har runt 120 personer aktivt lockats till programmet av satsningen.

TT: Hur ska man komma till rätta med lärarbristen när inte ekonomiska incitament hjälper?

- Det är svårt att säga. Uppenbarligen har den här satsningen haft begränsad effekt då många läser programmet utan studiestöd. Jag vet inte exakt vad som kan hjälpa, säger Dahlkvist.

Satsningen utökas

Trots de magra resultaten utökades satsningen i somras. Från och med den 1 juli kan alla KPU-studerande, oavsett vilket ämne de examineras i, få det höjda studiebidraget.

- Vår bedömning är att det kommer ha större påverkan på den grupp som kommer in nu. De är yngre och flera kommer direkt från grundutbildningen, och de säger ofta att studiestödet har större betydelse, säger Dahlkvist och fortsätter:

- Vi har även intervjuat flera lärosäten, och även de har bilden av att den breddade satsningen kan få större effekt.

Rättad: I en tidigare version angavs fel aktör i slutet av ingressen, rätt är att det är regeringen som valt att utöka satsningen.