Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Höjd fordonsskatt för många nyregistrerade bilar har fått priset för begagnade att skjuta i höjden. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Höjd fordonsskatt får priset för begagnade bilar att rusa

Priset på begagnade bilar har skjutit i höjden sedan årsskiftet. Då blev nämligen fordonsskatten högre för många nyregistrerade bilar.
– Det är en kraftig prisökning från en månad till en annan, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Att köpa en begagnad bil i januari är i genomsnitt 11 procent dyrare än det var månaden innan. Sedan bonus malus-systemet infördes för nya bilar i juli 2018 har priset för begagnade bilar ökat med hela 28 procent. Det visar en sammanställning av Kvdbil.

– Vi hade väntat oss en prisökning, men inte så kraftig, säger Madeleine Fritz.

Bonus malus stärkte efterfrågan

Den första januari trädde en lagändring i kraft som innebär förhöjd fordonsskatt för många populära bilmodeller. För nyregistrerade bilar gäller nu att det högsta värdet för koldioxidutsläpp bestämmer fordonsskatten, om det finns mer än ett. Det gör att de flesta modeller som räknas som malusbilar i bonus malus-systemet och som tas i bruk efter årsskiftet får en högre skatt.

Madeleine Frtiz menar att en prisökning var väntad – men att den var oväntat kraftig. Bild: Kvdbil

LÄS MER: Skattechock väntar för nya bilar

Enligt Madeleine Fritz har efterfrågan på begagnade bilar varit stark ända sedan bonus malus-systemet infördes i juli 2018. Hon kan inte uttala sig om hela marknaden, men hos Kvdbil har även utbudet av begagnade bilar under januari varit oväntat stort.

– Det kan vara en eftersläpning av nybilsruschen i december. Många köpte nya bilar då för att undvika skattehöjningen vid årsskiftet och ska kanske sälja sina gamla nu, säger Madeleine Fritz.

Många som vill köpa begagnat

Även Bilia har noterat en stark efterfrågan på begagnade bilar. Anders Rydheimer, marknads- och kommunikationschef på Biliakoncernen, menar dock att det är för tidigt för att säga något om prisutvecklingen sedan den nya lagen om fordonsskatten trädde i kraft vid årsskiftet.

– Det är lite tidigt att prata priser, men marknaden för begagnade bilar är god just nu och vi tror också att det är ett resultat av skatteomläggningen, säger han.

Redan under det tredje kvartalet av förra året konstaterade Bilia att många ville ha begagnade bilar. Anders Rydheimer tror att första halvan av 2020 kommer att fortsätta starkt.

– Det har varit så sedan i höstas och allt pekar på att det kommer att fortsätta likadant, säger han.

LÄS MER: Volvo Cars försäljning backar i januari

Prisökning för begagnade bilar mellan december 2019 och januari 2020

Bensinbilar: +15 procent

Dieselbilar: +9 procent

Totalt, alla drivmedel: +11 procent

Källa: Kvdbil

Prisökning för begagnade bilar mellan juli 2018 och januari 2020

Bensinbilar: +26 procent

Dieselbilar: +19 procent

Totalt, alla drivmedel: +28 procent

Källa: Kvdbil

LÄS MER: Nu höjs fordonsskatten – så påverkas din plånbok

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.