MQ ansökte om konkurs i torsdags, nu säljs kläderna ut till halva priset.
MQ ansökte om konkurs i torsdags, nu säljs kläderna ut till halva priset. Bild: Meli Petersson Ellafi

Högtryck på utförsäljningen efter MQ:s konkurs

Klädbolaget MQ har gått i konkurs – men butikerna är fortfarande öppna. Konkursförvaltaren säljer ut tillgångarna och under måndagslunchen var det kö in till butiken på Fredsgatan i Göteborg.
– Under helgen fick jag rapporter om köer som var flera hundra meter långa, säger vd Ingvar Larsson.

ANNONS
|

Göteborgsbaserade klädkedjan MQ, som grundades 1957, ansökte i torsdags om konkurs – vilket beviljades av tingsrätten. I ansökan till tingsrätten skriver bolaget: ”Bolaget saknar förmåga att betala sina klara och förfallna skulder. Denna oförmåga är inte endast tillfällig och bolaget är således insolvent."

LÄS MER:Isacsson: Platzer, Balder, Wallenstam och Castellum kan alla vara på väg mot sämre tider

I lördags påbörjades en utförsäljning i kedjans 120 butiker, ett sätt för konkursförvaltaren att få ut delar av de värden som finns i bolaget. Under måndagen påbörjades också utförsäljning i webbshoppen.

Vakter vid varje butik

Intresset för kläderna är stort – under helgen ringlade köer från flera av MQ:s butiker.

– Det har varit ett otroligt intresse från våra kunder, säger vd Ingvar Larsson.

ANNONS

Även under lunchtid på måndagen var det kö in till butiken på Fredsgatan. En vakt såg till att det inte var för många personer inne i butiken samtidigt – för att förhindra smittspridning.

– Vi har haft vakter vid alla butiker och sett till så att detta gått till på ett kontrollerat sätt. Vi har verkligen varit extra noga så här i corona-tider, säger Larsson.

Finansieringen höll inte

Både i butik och på nätet har varorna varit nedsatta med femtio procent – och det stora intresset gör att utförsäljningen kan gå snabbare än planerat.

– En konkursutförsäljning får pågå i maximalt fyra veckor, men nu när intresset varit så stort kan det gå lite fortare än så, säger Larsson.

Klädbolaget MQ har brottats med lönsamhetsproblem under en längre tid – men anger den minskade konsumtionen till följd av corona-pandemin som den huvudsakliga orsaken till konkursen. Det finansieringspaket som arbetades fram innan corona-krisen brakade samman när framtidsutsikterna förändrades.

LÄS MER:Här är bolagen som fallit i krisen

– Konkursen baseras på en kraftigt försämrad försäljning men framför allt hur corona påverkar den framtida konsumtionsmarknaden, berättade Ingvar Larsson i torsdags när konkursen var ett faktum.

MQ meddelade i höstas att butikerna skulle byta namn till Marqet och planerade en nylansering under mars.

Vd Ingvar Larsson, i samband med namnbytet till Marqet.
Vd Ingvar Larsson, i samband med namnbytet till Marqet. Bild: Nicklas Elmrin

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS