Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mallorca är en av de populäraste sol-och-bad-destinationerna. Bild från Cala Millor på den spanska ön.

Högt tryck på semesterresor

Oavsett om det gäller flyg, tåg eller buss – i år är det extra hög fart i semesterbokningarna. Efter den kalla våren är det särskilt hårt tryck på flygresor till södra Europa. Men än är det inte för sent att hitta en resa.

På Norwegian upplever man ett sug efter resor till södra Europa.

- Jag tror att den kalla våren har bidragit till att man är ännu mer intresserad av att vara garanterad värme i sommar. Och vi har 14 procent fler svenska resenärer i år jämfört med förra sommaren, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

De resmål som är mest bokade är Málaga, Alicante och Aten. Andra populära resmål är Paris, Budapest, Mallorca och Nice.

Boka i god tid

- Vill man ha de absolut billigaste biljetterna så ska man boka så tidigt som möjligt. Och kan man tänka sig att resa utanför den traditionella sommarlovsperioden så kan man få en klart billigare biljett.

Även hos SAS känner man av ett ökat tryck på resor till södra Europa.

- Det som sticker ut är framför allt resorna till Kroatien, Spanien och Grekland där vi har ökat upp kapaciteten ganska mycket inför den här sommaren. Och vi ser att det har bokats på ganska bra där, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

Jämfört med förra året är bokningsläget ungefär detsamma för SAS.

- På de absolut mest populära destinationerna börjar det bli hårt tryck nu, men vi har försökt att möta den efterfrågan som vi har sett. Så det finns biljetter kvar på en del destinationer, säger Henriksson.

Bättre än i fjol

Han skriver under på att det gäller att vara ute i god tid om man vill resa billigt.

- Ju tidigare man bokar, desto bättre pris brukar det ofta vara.

Jämfört med för ett år sedan upplever SJ ett högre tryck på tågresorna, enligt presschef Niclas Härenstam. Tågresandet har en tillväxttakt på 5 procent jämfört med i fjol. Men för den som vill resa med tåg genom Sverige finns det fortfarande gott om platser.

- Resenärer bokar senare än man tror. Tio till 14 dagar innan brukar kulmen komma, något tidigare på sommaren, säger Niclas Härenstam.

De populäraste sträckorna är mellan Stockholm och Köpenhamn, Stockholm och Oslo samt tågen mot Jämtlandsfjällen och övre Norrland.

Banarbeten stör

Något att vara uppmärksam på som tågresenär är att sommaren är en period då Trafikverket också brukar passa på att utföra banarbeten.

Ett av de större arbetena i sommar är inkopplingen av Citybanan som bland annat kommer att innebära att tågtrafiken ersätts av bussar mellan Stockholm och Södertälje under en period.

- När det gäller sådana planerade avbrott kommer det att stå tydligt på biljetten, säger Niclas Härenstam.

Ökat bokningstryck

På bussbolaget Swebus är bokningsläget bättre än det var förra året.

- Just nu så är det åtta procent fler som har bokat sommarresan med oss jämfört med förra året. Fler verkar semestra i Sverige än förra året, säger Christel Grip, presskontakt på Swebus.

Den största reshelgen är midsommarhelgen och de populäraste resmålen i Sverige är Stockholm, Göteborg och Malmö.

Även hos SJ och Swebus gäller regeln att vara tidigt ute med bokningen om man vill ha ett bra pris.