Tysk inflation når rekordnivå. Arkivbild.
Tysk inflation når rekordnivå. Arkivbild. Bild: Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

Högsta tyska inflationen sedan 1990-talet

ANNONS

Konsumentpriserna i Tyskland ökade oväntat mycket i september, upp med 4,1 procent, jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt den federala tyska statistikbyrån.

Det är den högsta uppmätta inflationsnivån i Europas största ekonomi sedan 1993, enligt AFP. Enligt Reuters är det den högsta inflationen sedan EU-harmoniserad inflationsstatistik började räknas fram i Tyskland 1997.

Högre energipriser och en effekt av en tillfällig momssänkning hösten 2020 påverkade prisutvecklingen.

I augusti låg inflationen i årstakt på 3,8 procent i Tyskland.

Den oväntat stora inflationsökningen i september tryckte upp tyska obligationsräntor med 0,02 procentenheter, vilket innebär att de har lyft med 0,18 procentenheter under månaden.

ANNONS

Marknaden befarar att inflationen ska bita sig fast och tvinga Europeiska centralbanken (ECB) att strama åt penningpolitiken snabbare än planerat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS