Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

VW-koncernens chef Matthias Müller kallar försöken med att låta människor och apor inandas dieselavgaser är "oetiska och motbjudande". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Högsta chefen om apskandalen: Motbjudande!

Volkswagenkoncernens högste chef, Matthias Müller, kommenterar för första gången avslöjandet att forskare, betalda av bland andra VW, låtit apor och människor andas in dieselavgaser.

Den som trott att den stora dieselskandalen höll på att ebba ut har haft fel. New York Times och tyska medier har avslöjat att forskningsorganet EUGT, med ekonomiskt stöd från VW, Daimler (Mercedes) och BMW, i USA och Tyskland låtit både människor och apor inandas kväveoxid, en giftig gas som bland annat finns i dieselavgaser. Enligt uppgift för att visa att utsläppen inte var så farliga för människors hälsa som en förhållandevis enig forskarvärld påstått. Det bör påpekas att försöken genomfördes innan biltillverkarnas stora fusk med dieselutsläppen avslöjades hösten 2015.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kritik från EU-kommissionen

Företrädare för biltillverkarna och tyska myndigheter har de senaste dagarna kraftfullt tagit avstånd från det inträffade och nu sällar sig VW:s koncernchef Matthias Müller till skaran.

- Metoderna som EUGT använt i USA var felaktiga, oetiska och motbjudande. Jag beklagar att Volkswagen varit inblandad som en av sponsorerna till EUGT, sa han under en presträff i Bryssel.

EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska, som ansvarar för EU:s utredning av dieselskandalen, gav på tisdagen sina synpunkter på Twitter:

"Att testa dieselavgaser på människor och apor är oetiskt och oacceptabelt för varje företag inom EU under det 21:a århundradet", skriver hon och ställer frågan om det är enskilda individer som gjort fel eller om det handlar om systemfel inom de inblandade företagen.

Chefslobbyist stängs av

På tisdagen kom beskedet att VW-ledningen stänger av chefslobbyisten Thomas Steg, ansvarig för bland annat bolagets myndighetskontakter. Denne ska enligt nyhetsbyrån AFP "tagit fullt ansvar" för det inträffade.

AFP citerar också forskare i Nederländerna som påstår att liknande försök på människor och djur har pågått i landet i åratal. Toxikologen Fleming Casse vid det statliga hälsoinstitutet RIVM avfärdar avslöjandena från USA och Tyskland som "storm i ett vattenglas".