En oljepump på ett oljefält i Sakhir, Bahrain. Arkivbild.
En oljepump på ett oljefält i Sakhir, Bahrain. Arkivbild.

Högre oljepris välkomnas

Oljepriset har stigit rejält på sistone och ligger på de högsta nivåerna hittills i år. Det innebär en lättnad för krisande oljeländer som Ryssland och Venezuela. Men priset behöver stiga ytterligare för de ska kunna pusta ut.

ANNONS
|

Råoljepriset har lyft till nästan 50 dollar per fat. Prisnivån är den högsta i år och kan jämföras med bottennappet på drygt 27 dollar per fat i januari.

Ett högre oljepris är välkommet för exempelvis Ryssland och Venezuela som har allvarliga statsfinansiella problem. Olja och gas står för omkring två tredjedelar av Rysslands export och hälften av intäkterna till den ryska federala statskassan. Venezuelas ekonomi domineras av oljan, som svarar för runt 95 procent av exportinkomsterna, närmare hälften av statens intäkter och en fjärdedel av BNP.

Stor lättnad

- Det är inte tillräckligt men det innebär definitivt en stor lättnad för dem, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank om oljeprisuppgången.

ANNONS

- Om man tittar på de kalkyler som de här länderna gjorde för något år sedan så behövde de ett oljepris på 100 dollar per fat, så det är fortfarande långt ifrån de priser som de behöver för att verkligen kunna ha en stark utveckling som de hade för fyra, fem år sedan.

Breman tror samtidigt att många oljeproducerande länder har anpassat sig till de lägre oljepriserna och därmed kanske inte längre är beroende av ett oljepris på 100 dollar för att få snurr på ekonomin.

Överutbud

För Ryssland och Venezuela är det avgörande att prisuppgången håller i sig, men många bedömare pekar på att det ihållande överutbudet av olja på världsmarknaden fortfarande existerar samtidigt som Iran väntas öka exporten kraftigt efter åren av sanktioner.

- Om det snabbt faller tillbaka ner mot 35 dollar fatet så spelar det inte någon större roll om de har ett högre oljepris ett par veckor, säger Anna Breman.

ANNONS

Fakta: Venezuela och Ryssland

Venezuelas oljeberoende ekonomi har drabbats hårt av det låga oljepriset. Den senaste tiden har krisen eskalerat med stigande inflation, tomma butikshyllor och brist på mediciner och el. Samtidigt har landet drabbats av en svår torka.

Enligt landets officiella statistik föll Venezuelas BNP med 5,7 procent i fjol medan inflationstakten var 180 procent.

Rysslands BNP minskade med 1,2 procent under årets första kvartal jämfört med samma kvartal i fjol. Det är en klar förbättring jämfört med sista kvartalet i fjol då BNP föll med 3,8 procent.

Den ryska ekonomin är starkt påverkad av energisektorn. De fallande oljepriserna har slagit hårt mot landet, liksom de sanktioner USA och EU infört på grund av den ryska inblandningen i Ukraina-konflikten.

ANNONS