Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Högre chefsbetyg från stressade anställda

Cheferna får höjda betyg men medarbetarna är fortsatt stressade. Det visar en enkätundersökning som genomförts 34 svenska företag.

För första gången på de fem år som undersökningsföretaget Netigate har sammanställt medarbetarrapporten är de anställdas genomsnittliga betyg högre än året innan.

- Vi har sett ett trendbrott. Att betygen är mer positiva än tidigare gäller överlag. Men stress fortsätter generellt sett att vara ett problemområde, säger Lars Lindberg, marknadschef på Netigate.

I rapporten för förra året har 2 967 anställdas på 34 olika svenska företag och myndigheter enkätsvar sammanställts. Att stress fortsätter vara ett bekymmer tror Lars Lindberg hänger ihop med de ekonomiska förutsättningarna.

- Det hårdare ekonomiska klimatet ökar pressen på företagen vilket leder till ännu mer slimmade organisationer. Då upplever också medarbetarna en ökad stress, säger han.

Enligt Lars Lindberg är den största delen av enkätens deltagare tjänstemän. Trots tuffa ekonomiska tider ger de anställda högre betyg till cheferna.

- Jag tror att det kan ha att göra med att det hårdare klimatet har krävt att företagen rannsakar sig själva. De har fått inse att det här är förutsättningarna i den värld vi lever i. Cheferna sätter upp tydligare mål, vilket är något som medarbetarna uppskattar, säger Lars Lindberg.

Fakta: Det har blivit bättre sedan 2011

Jag har förtroende för min chef + 4,6 procent

Jag kan göra min röst hörd på företaget + 4,8 procent

Det har blivit sämre sedan 2011

Hur väl överensstämmer företaget med din bild av en ideal arbetsgivare - 2,1 procent

Jag tror att vi som organisation kommer att växa över de kommande 12 månaderna - 3,3 procent

Källa: Netigates medarbetarrapport 2012

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.