Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flerfamiljshus vid Barnängen på Södermalm.

Höga hyror på avreglerad marknad

Marknadshyror skulle innebära en radikal ökning av nuvarande hyresnivåer. I Stockholm skulle den genomsnittliga hyran öka med cirka 50 procent, visar en ny rapport.

Det är konsultföretaget Ramböll som ligger bakom rapporten och som på uppdrag av Hyresgästföreningen räknat på konsekvenserna av marknadshyror. Nuvarande regleringar sätter en rejäl press på hyrorna, visar utredningen enligt Hem & Hyra och med fri hyressättning skulle hyrorna nästan fördubblas i vissa stadsdelar.

Inte bara storstadsfenomen

På Norrmalm i Stockholm skulle genomsnittshyran gå från 6 800 kronor till 12 200 kronor enligt konsultfirmans beräkningar. För Stockholm i stort handlar det om en ökning med i genomsnitt 50 procent – men utvecklingen är densamma även i mindre städer. I Halmstad och i Helsingborg skulle hyrorna öka med 31 respektive 24 procent om marknaden avreglerades.

- En återkommande uppfattning bland förespråkarna för marknadshyror har varit att det skulle medföra hyresjusteringar som begränsades till innerstadsområden. Detta antagande punkteras av Rambölls undersökning, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande i ett uttalande enligt Hem & Hyra.

Uppskattningen av hyresnivåerna för Göteborg landade på en ökning om 32-50 procent. Beräkningarna har gjorts genom att jämföra hyresrätten med en liknande bostadsätt där hyresrätten värderats baserat på byggår, yta, antal rum och geografiskt område.

"Ett slag i luften"

Fredrik Kopsch, lektor i fastighetsvetenskap vid Lunds universitet, är tveksam till metoden. Framför allt eftersom den inte tar någon hänsyn till att priserna på bostadsrätter påverkas av bristen på hyresrätter – som i sin tur är en effekt av den hårda regleringen.

- Man kan ju tänka sig att om det är ungefär tjugo års kötid på hyresrätter så är det många som tvingas köpa istället. Och det driver ju upp priserna på bostadsrätter vilket innebär att man överskattar den här estimerade marknadshyran, säger han.

I grunden är han kritisk till hela frågeställningen då det i dag inte finns något riksdagsparti som förespråkar fri hyressättning, bortsett från Liberalerna och Kristdemokraterna som vill ha marknadshyror för nyproducerade lägenheter.

- Och de kommer förmodligen inte höjas alls i pris eftersom de redan är maxade. Den här rapporten blir bara ett slag i luften även om man säkert räknat helt korrekt, säger Fredrik Kopsch.