Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De amerikanska storbankerna är tidigt ute att rapportera för första kvartalet. Arkivbild.

Höga förväntningar på USA-rapporter

Rapportsäsongen i USA har smugit igång. Frågan är om börsbolagen kan leva upp till de höga värderingarna på Wall Street

Den amerikanska rapportsäsongen sparkar igång den här veckan. Bolagen ska berätta hur det gick under första kvartalet i år.

Först ut av storbolagen att rapportera var flygbolaget Delta Air Lines. På torsdag är det dags för storbankerna Citigroup, JP Morgan Chase & Co och Wells Fargo att bekänna färg.

Enligt Financial Times fanns det inför rapportsäsongen förväntningar bland analytiker på att storbolagens vinster ska ha ökat med cirka nio procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period 2016. Tidningen hänvisar till en enkät från Factset. Det skulle i så fall vara den starkaste vinsttillväxten sedan 2013.

Ökad vinsttillväxt

Under fjärde kvartalet i fjol ökade storbolagens vinster i snitt med 5,6 procent. Den ökade vinsttillväxten är viktig eftersom de amerikanska börserna har stigit kraftigt sedan november, vilket gör amerikanska aktier väsentligt dyrare i relation till vinsterna, skriver Financial Times.

Bolag inom energisektorn väntas ha svängt från förlust till vinst under fösta kvartalet sedan oljepriset vänt rejält uppåt. Bolagen inom finanssektorn väntas redovisa vinstökningar på drygt 14 procent då handeln på aktiemarknaderna har tagit fart jämfört med första kvartalet 2016.

Det har funnits förhoppningar om att industrisektorn ska få ett lyft av president Donald Trumps utlovade politik, med stimulanser och regleringslättnader som kan få fart på amerikansk ekonomi. Sektorn har klättrat 11 procent sedan presidentvalet, att jämföra med uppgång på 9,4 procent för S&P 500. Men förhoppningarna ser ut att komma på skam.

Koll på it-bolag

Industribolagen spås redovisa vinstfall på drygt sju procent, vilket gör sektorn till den sämsta som ingår i S&P 500.

Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, pekar ut it-bolag som Apple, Google och Facebook som intressantast att ha koll på i rapportfloden.

- De allra största företagen i USA är it-bolag. Det är bolag som Apple, Microsoft, Amazon, Facebook och Google som växer kraftigt. Jag tycker mig sig se fortsatt mycket starka trender från alla de här bolagen på senare tid, den starka digitaliseringstrenden av de flesta typer av tjänster och produkter är viktig att beakta, säger han

Som vanligt väntas en stor del av bolagen överträffa förväntningarna. En uppskattning är att 60–70 procent av bolagen överträffar förväntningarna varje kvartal.