Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Finansinspektionen mäter regelbundet vad bankerna tjänar, brutto, på skillnaderna på utlåningsräntor och finansieringskostnaderna för bolån. Arkivbild.

Höga bolånemarginaler sjunker

Bankernas marginaler på bolån har sjunkit i år. En orsak är att nya aktörer på bolånemarknaden gör att kunderna numera kan tvinga bankerna till förhandlingsbordet om räntan.

Det handlar om en sänkning motsvarande 7 punkter, ned till 1,64 procent vid utgången av årets första kvartal jämfört med 1,71 procent vid årsskiftet, enligt beräkningar från Finansinspektionen (FI).

"Trots nedgången under det första kvartalet fortsätter bruttomarginalen att vara på en historiskt hög nivå", skriver FI.

Men trots att bankernas finansieringskostnader har ökat har bankerna under årets första kvartal i princip lämnat utlåningsräntorna oförändrade gentemot hushållen.

Enligt Håkan Larsson, chefsekonom vid Villaägarnas riksförbund, har de traditionella bankerna under det senaste året mött konkurrens från ett antal nya aktörer på bolånemarknaden. Dessa har erbjudit hushållen lägre ränta, vilket bankerna tvingats förhålla sig till.

- För ett år sedan var det knappt lönt att förhandla om räntan. Nu får jag helt andra signaler, och kan till och med bli överraskad av vilka räntor helt vanliga bolånetagare får, säger har och tillägger:

- De mindre aktörerna ökar. Det är något som de traditionella bankerna också tittar på i sina styrelserum. De inser att de måste agera, och sänker då bolåneräntorna.

Men Andreas Håkansson, bankanalytiker Exane BNP Paribas anser att man inte bör dra för höga växlar på bankernas minskade marginaler eftersom de också tjänar pengar på den låga räntan, då kundernas knappt får någon ränta på sina sparkonton, men ändå kan använda de pengarna i verksamheten.

- Det bankerna förlorar på ena stället tar de igen på det andra stället.

TT: Så det här talar inte för att hushållens bolåneräntor är på väg upp?

- Det är först när riksbanken så småningom justerar sin ränta som bankerna kommer att höja.