Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hög tid att se över dina pensionsfonder

Kring 7 december fylls premiepensionskontona på. Sammanlagt ska över 33 miljarder pytsas in i systemet. Det är ett bra läge att se över sina fonder.

Premiepensionen är den del av pensionssystemet där svenskarna själva kan avgöra vilka fonder som pengarna ska placeras i.

Avsättningen från fjolårets löner går nu in i de 5,5 miljoner pensionssparares valda fonder. I snitt handlar det om drygt 6 000 kronor kronor per sparare.

Den som vill byta fonder innan pengarna sätts in ska göra det senast 5 december. Visserligen går det att byta fonder närsomhelst under året. Men den årliga påfyllningen kan ses som en väckarklocka.

– Många svenskar gjorde ett val hösten 2000 och har inte gjort det sedan dess. Nu har det gått 13 år och det har flutit in mycket pengar. Då kan det vara läge att se över sparandet, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondanalysföretaget Morningstar.

När man gör sitt PPM-val är det viktigt att ta hänsyn till hela sitt sparande. Har du ett tryggt jobb med tjänstepension, äger du din bostad och har du kanske redan ett sparande i aktier?

Ju större osäkerhet, desto större anledning att vara försiktig. Yngre sparare kan ta högre risk eftersom det är längre till pensionen.

Samtidigt säger Jonas Lindmark att om man ska chansa för att få en hög avkastning så är det inom PPM.

– Den stora fördelen med PPM är att vinsten är skattefri. Det finns ett stort utbud av fonder och kostar ingenting att byta. Dessutom har PPM ett bra rabattsystem, så vill man spara i en fond som är dyr, är det bättre att göra det via PPM.

Systemet innebär att fonderna tvingas att betala tillbaka en del av avgifterna som rabatter, vilket innebär att dyra fonder inte är fullt så dyra.

Tre bra sajter för att kolla hur det gått för fonderna är Morningstar, Pensionsmyndighetens hemsida och Fondkollen, enligt privatekonomiska experten Annika Creutzer. I år har det varit ett bra börsår. Annat var det 2008 och 2009.

– Framför allt 2008 var ett riktigt dåligt år, och smittade av sig på 2009. Det är lätt att glömma bort. Bli därför inte nedstämd om det gått dåligt, säger hon.

Ingen som inte är väldigt intresserad, aktiv och insatt bör hoppas på snabba klipp.

– Tror du att Rysslands-fonder kommer att gå upp på grund av vinter-OS bör du vara väldigt aktiv och titta över dina fonder minst en gång i månaden. Ser du bara över dina fonder en gång om året bör du välja mycket bredare fonder.

Hur ska man då gå tillväga när man väljer fond? Enligt Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening, är det är bra att maximera riskspridningen och välja fem fonder, vilket är maxantalet hos PPM.

– Välj gärna fonder som placerar i olika delar i världen. En Sverigefond, en globalfond och en tillväxtmarknadsfond kan vara en bra grund, säger hon.

Samtidigt som du ser över premiepensionsvalet tycker Annika Creutzer att man även bör ta en titt på tjänstepensionen.

– Vi pratar mycket om premiepensionen och glömmer lätt bort tjänstepensionen. De allra flesta har lön med kollektivavtal vilket innebär dubbelt så mycket pengar som premiepensionen.

Så funkar ­pensionen

Allmän pension kommer från Pensionsmyndigheten. Består av inkomstpension och premiepension och är inkomstgrundad. Ungefär 2,5 procent av den allmänna pensionen går till premiepensionen.

Cirka 90 procent har tjänstepension genom sin arbetsgivare.

Du kan också på egen hand spara till din pension i bank eller via försäkringsbolag.

På minpension.se kan du få en samlad bild av din pension.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.