Henrik Johansson, här tillsammans med sonen Melker, har renoverat och lagt mycket tid på att renovera huset i Gamla Falmark utanför Skellefteå.
Henrik Johansson, här tillsammans med sonen Melker, har renoverat och lagt mycket tid på att renovera huset i Gamla Falmark utanför Skellefteå.

Hårt jobb för drömgård nära vattnet

Paret såg möjligheterna i den Västerbottniska gården från 1800-talet. Men renoveringen har krävt tusentals arbetstimmar och tagit sju år att helt färdigställa.

ANNONS
|

Drömmen om en gård nära vattnet i Gamla Falmark, cirka två mil söder om Skellefteå, slog 2010 in för paret Henrik Johansson och Stina Lindberg. För 300000 kronor blev tvåvåningshuset, ladugården och tomten på 3800 kvadratmeter deras. Men allt var nedgånget och krävde både omsorg och krafttag.

- Alla varnade mig för att köpa gården. Även min morbror som är snickare, för han visste hur mycket jobb det var, säger Henrik Johansson.

ANNONS

Blev spyless

Varje dag under det första året ägnade han tiden efter jobbet som smed till att renovera huset. Golvet revs ut och planlösningen ändrades.

- Det första året jobbade jag 1400 timmar med huset. Sen blev jag spyless. Man måste göra annat också för annars förlorar man nästan förståndet.

Sett i backspegeln anser Henrik att huset har tagit för mycket tid från familjen. När husköpet genomfördes var deras äldsta barn, Melker, bara fyra månader. Fyra år senare föddes Märta.

- Min sambo har dragit ett stort lass. Jag hade inte gjort om det, med två små barn och en sådan här omfattande renovering.

Svårt att budgetera

Och trots att han gjort det mesta själv har renoveringen kostat mer än vad paret räknade med.

- Jag har lärt mig att alltid lägga på 20 procent på budgeterad kostnad för virke, för det går åt mer än man tror, säger han.

ANNONS

Nu, sju år senare, har delar av fasaden bytts ut, liksom fönstren. Samtliga badrum och köket har renoverats från grunden och nya rör har lagts i hela huset. Kvar på att-göra-listan står ett rum på övervåningen, fixa till ladugården samt bygga en grillplats, virkesförråd och friggebod på tomten.

- Men det blir vårt drömhus till slut. Och att jobba utomhus blir kul.

TT

Fakta: Henriks 5 bästa råd

1. Slutför ett rum innan du börjar på ett nytt. Annars är risken att rummet inte blir helt klart och att till exempel listerna aldrig kommer på plats.

2. Betala en hantverkare för rådgivning om du planerar att renovera på egen hand och inte har erfarenhet av renovering tidigare.

3. Köp nya verktyg. Dina gamla, billiga, kommer bara att sinka dig i arbetstid och kraft.

4. Snåla inte in på blandare, toalettstolar och vitvaror. De billigaste håller oftast inte särskilt länge.

5. Räkna med att renoveringen kostar mer än vad du budgeterat för.

ANNONS