Konkursförvaltare Mats Emthén och Skyways vd Mikael Wångdahl meddelar att flygbolaget gått i konkurs.
Konkursförvaltare Mats Emthén och Skyways vd Mikael Wångdahl meddelar att flygbolaget gått i konkurs.

Hård flygbransch skördar nytt offer

ANNONS
|

Hundratals jobb försvinner och tusentals kunder drabbas.

Konkursen innebar att bolaget ställde in samtliga sina flyg från och med tisdagen. Skyways och dotterbolaget City Airlines drygt 300 anställda kommer inom kort att sägas upp, och kommer då att kunna få lön via den statliga lönegarantin, enligt konkursförvaltaren Mats Emthén. Han inleder nu arbetet med att se vilka värden och skulder som finns i bolaget och se om delar av det kan säljas.

Ägaren gav upp

Cimber Sterling, som ansökte om konkurs i Danmark den 3 maj, hade samma ägare som Skyways – Mansvell Enterprises, ägt av ukrainske oligarken Igor Kolomojskij. Liksom för Cimber Sterling blev konkursen ett faktum när Mansvell valde att inte skjuta till mer pengar i bolaget. Vd:n Mikael Wångdahl fick så sent som på måndagskvällen beskedet att Mansvell beslutat sig för att ge upp.

ANNONS

–Jag blev ju lite förvånad, men jag respekterar ägarnas beslut, det är ju ytterst de som står för kapitalet, säger han till TT.

SAS drabbas

De flesta, cirka 80 procent av Skyways resor, har bokats via antingen resebyråer eller flygbolag som Skyways samarbetat med. Många av dessa kunder bör ha goda möjligheter att få sina flyg ombokade. Den som däremot köpt en vanlig reguljärbiljett riskerar däremot att inte få några pengar tillbaka.

SAS har varit den största samarbetspartnern för Skyways och stod för omkring 20–25 procent av alla bokningar, enligt Wångdahl. Dessa resenärer har möjlighet att boka om eller boka av sina biljetter, enligt SAS.

Konkursen blir ännu ett bakslag för SAS, som även samarbetade med Cimber Sterling och drabbades av den konkursen.

–Det är för tidigt att säga vilken effekt det här kommer att ha på SAS finansiella resultat. Just nu är fokus på att ta hand om de kunder som bokat resor via oss och hitta en mer långsiktig lösning, säger Anders Lindström, pr-ansvarig på SAS.

Konkursskydd bra

Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, tror att de linjer som flögs av Skyways snabbt kommer att fyllas av andra flygbolag. Mycket riktigt meddelade flera konkurrenter redan på tisdagen att de utökar antalet platser till olika destinationer som Skyways flög till och från.

ANNONS

Jacob Pedersen konstaterar att bränslepriserna är höga samtidigt som biljettpriserna är historiskt låga. Med tanke på dagens pressade läge i flygbranschen tycker han att man som kund kanske ska fundera på att köpa till konkursskydd när man köper flygbiljett.

–Men det beror väldigt mycket på vilket flygbolag man flyger med, säger han.

Dotterbolag till Skyways med bas i Göteborg.

City Airline är ett dotterbolag till Skyways. Sedan hösten 2011 marknadsförs City Airlines flyglinjer under Skyways namn.

City Airline har Göteborg/Landvetter som sin bas. Därifrån trafikeras bland annat destinationer som Luleå, Östersund, Lyon i Frankrike och Manchester i Storbritannien.

Källa: Branschsajten Svenskaflygbolag.com

ANNONS