Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hård dragkamp om bokköparna

Vi köper böcker för drygt sju miljarder kronor om året. Bokhandeln leder kampen om kunderna, men handeln på internet ökar snabbast. I fjol med nästan 40 procent.
Vi läser böcker som aldrig förr och omsättningen på drygt sju miljarder kronor från 2006 står sig även 2007, enligt kalkyler från Svenska bokhandlarföreningen och Svenska förläggareföreningen.
När riksdagen 1 januari 2002 gav en hjälpande hand och sänkte momsen på böcker, från 25 till 6 procent, ledde de lägre konsumentpriserna till ökad försäljning och breddad läsning. Precis som väntat.

Böckerna slåss om utrymmet
Men bland de himmelsblå bokhandelsmolnen har några mörka dykt upp i horisonten. Teknikutveckling och nya distributionskanaler. Dessa har under senare år successivt tvingat fram förändringar.
Bokhandelns nya kostym ser annorlunda ut och många kunder känner inte igen sig när de kommer in i affärerna. De upplever att böcker numera slåss om utrymmet med presentartiklar av olika slag. Kontorsmaterial som alltid funnit i bokhandeln har sedan dataåldern blivit så mycket mer.
I dag är det inte bara bokhandeln som säljer böcker. De stora varuhusen har blivit en konkurrent, internetförsäljningen av böcker växer så att det knakar och även på bensinmackarna runt om i landet säljs böcker. Den svenska bokhandeln är sett ur ett europeiskt perspektiv avreglerad med bland annat fri prissättning och fri etableringsrätt för bokhandeln. Det betyder att i princip vem som helst kan sälja böcker till vilket pris som helst.

Hög datortäthet i Sverige
Att köpa böcker på nätet ökar snabbast. Preliminära siffror för 2007 visar på en försäljningsökning med mellan 35 till 40 procent.
Anledningen är att vi i Sverige har en hög datortäthet i ett internationellt perspektiv. Daglig tillgång till internet och lägre priser är andra viktiga faktorer. Detta sker på bekostnad av främst bokklubbarna som minskat under en längre tid. I år ligger minskningen på mellan 10 och 15 procent. Böcker som säljs över disk inom bokhandel, varuhus och stormarknader tappar marginellt.
I branschen ryktas ibland att en återgång till den tidigare momssatsen kan vara aktuell igen. Det dementeras eftertryckligt av Kristina Ahlinder vd för Svenska förläggareföreningen.
- Det finns inget som tyder på någon förändring i dag. Däremot diskuteras inom EU om Sverige ska få behålla den låga bokmomsen på ljudböcker. Något beslut är ännu inte fattat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.