Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hållbarhet styr hur staten sköter pensionerna

Som en av Europas största pensionskapitalförvaltare har statliga Andra AP-fonden ett viktigt uppdrag. Förutom säker investering av pensionskapitalet innefattar det ett hållbart tänk som ska genomsyra hela fondens själ.

Statliga Andra AP-fonden har hållbarhet integrerat i förvaltningen av det svenska pensionskapitalet. Fonden förvaltar drygt 352 miljarder kronor och är en av Europas största kapitalförvaltare med investeringar över hela världen. I Göteborg arbetar 67 personer på kontoret på Östra Hamngatan och vd för förvaltningen sedan 2006 är Eva Halvarsson. För henne är hållbarhet ett självklart förhållningssätt och en förutsättning för arbetet i fonden.

– Hållbarhet är något som engagerar hela kontoret och som vi jobbar med dagligen, säger hon.

– Vi är en global pensionsfond och jag tror det är ganska unikt. Vi ligger verkligen i framkant. Vi arbetar med hållbarhet i processer och analyser och vi ökar vår kompetens genom att bjuda in föredragshållare inom till exempel miljöfrågor. Vi engagerar oss i mångfaldsfrågor. Det finns många infallsvinklar och jag ser det som ett förhållningssätt i uppdraget, säger Eva Halvarsson.

ANDRA AP-FONDEN ÄR en av fem buffertfonder för det svenska pensionskapitalet. Fondens uppdrag är att placera svenskarnas pensionskapital långsiktigt och med stadig avkastning. När det gäller hållbarhet fokuserar man på fyra olika områden: klimat, mångfald, ägarstyrning och transparens.

– Vi har till exempel som ambition att ha en portfölj i linje med tvågradersmålet. Och genom att engagera oss i olika styrelser och sammanhang kan vi påverka, säger Eva Halvarsson.

83 procent av det totala fondkapitalet på 352 miljarder förvaltar Andra AP-fonden själv, de resterande 17 procenten sköts av externa förvaltare. Fonden använder till exempel olika matematiska modeller och algoritmer för att hitta lämpliga investeringar som uppfyller kraven på hållbarhet. Analysen av företagens hållbarhetsarbete i exempelvis Kina görs av externa förvaltare i nära samarbete med Andra AP-fonden.

SEDAN 2003 HAR Andra AP-fonden publicerat ett kvinnoindex som syftar till att mäta andelen kvinnor i styrelser och företagsledningar i börsnoterade företag, samt andelen kvinnor som examineras inom civilingenjörs‐, ekonom‐ och juridikutbildningar. Målet är att långsiktigt påverka hur man kan öka andelen kvinnor genom val till styrelser och ledningar.

– Första mätningarna var på 6 procent, nu är det 34 procent kvinnor i bolagsstyrelserna. Det har hänt en del på femton år. Vi vill investera i de bolag som utvecklas bäst och vi ser att bolag med kvinnor i styrelserna utvecklas bättre. Man missar en massa kompetens om man utesluter kvinnor, säger Eva Halvarsson.

GENOM ATT INVESTERA i en fond som heter Women Entrepreneurs Debt Fund, som hjälper kvinnor i tillväxtländer med exempelvis lån gör det förvaltade kapitalet enligt Eva Halvarsson dubbel nytta.

– Vi får bra avkastning och det hjälper kvinnorna vilket i sin tur gör att BNP ökar och kapitalmarknaderna i dessa länder utvecklas, säger hon.

2018 fick Andra AP-fonden för sin hållbarhetsredovisning för andra året i rad utmärkelsen ”Commended” i Responsible Investor Reporting Awards. Detta var ett delat andrapris de fick i konkurrens med 500 andra globala pensionsfonder.

– Det är ett bevis på att vi ligger i framkant när det gäller rapportering. Det är jättekul och en ära att få utmärkelsen, säger Eva Halvarsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.