Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kolbolag är ingen bra investering om man vill marknadsföra sig som hållbar. Arkivbild.

Hållbarhet en stark fondtrend – så gör du

Intresset från fondspararna ökar, och förvaltarna kallar det den största trenden i branschen. Men det är inte helt enkelt att spara hållbart. Den som verkligen vill vara säker måste lägga ner lite jobb.

Sju av tio kan tänka sig att spara i hållbara fonder, men bara var fjärde person gör det, enligt en undersökning som Swedbank har låtit göra.

- Vi ser ett ökat intresse från både privatpersoner och institutionella investerare som kommuner och landsting. Och kunskapsnivån ökar, säger Liza Jonson, vd för fondjätten Swedbank Robur.

Men att det saknas tydlig information är ett hinder som anges.

- Det är fortfarande lite av en djungel för många. Det är inte särskilt lätt för en konsument att välja ett hållbart sparande, säger Emma Sjöström, som forskar om hållbara investeringar på Handelshögskolan i Stockholm.

"En megatrend"

Hållbara fonder som tar hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö- och klimataspekter ska inte förväxlas med etiska fonder, där man av etiska skäl helt utesluter vissa sektorer, som vapen och tobak.

- Hållbarhet har koppling till affärsmässighet, även om det också är en värdefråga. Tror vi att bolagen i vår portfölj är rätt positionerade för att möta utvecklingen vad gäller klimatet? Det kan komma ny lagstiftning på miljöområdet, hur klarar bolagen det? säger Emma Sjöström.

Fondbranschen själv kallar hållbarhet för den största trenden just nu.

- Det är en megatrend som alla måste förhålla sig till, sade Per Nürnberg, vd för Xact fonder, vid en träff hos Fondbolagens förening i förra veckan, och fick medhåll från flera håll.

Men i en rapport från Swedwatch som kom i december fick fondbolag, som organisationen hade granskat, hård kritik för att arbetet går väldigt långsamt och är otydligt. Så finns det en risk att fondbolagen rider på vågen och utger sig för att vara mer hållbara än de egentligen är?

- Det är klart att det kan finnas en risk att någon försöker framställa sig som bättre än den är. Men det kan också slå tillbaka hårt. Så jag är inte så orolig, säger Emma Sjöström.

Högre avgifter

En större risk hon ser är att bolagen tar ut en högre avgift för fonder som klassas som hållbara, eftersom de vet att det är en etikett som lockar.

- Det kan avspegla den ökade kostnaden för att sköta fonden, men också att de vänder sig till folk som så gärna vill ha en sådan fond att de är beredda att betala mer.

Så vad göra? Sedan i höstas finns det Svanenmärkta fonder, men de är än så länge få. Sparare kan titta på Morningstars systemen med glober, som visar hur hållbar fonden är i jämförelse med andra i samma kategori, och använda hållbarhetsprofilen som nätverket Swesif tagit fram.

Men sedan måste man gå vidare för att få mer information.

- Man måste alltid tänka på sin risknivå och sparhorisont när man väljer fonder, säger Emma Sjöström.