Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På adressen Kungsportsavenyn 7 ligger de två dyraste hyresrätterna som förmedlades genom den kommunala bostadskön förra året.
På adressen Kungsportsavenyn 7 ligger de två dyraste hyresrätterna som förmedlades genom den kommunala bostadskön förra året.

Här ligger landets dyraste hyresrätt – kostar 32 160 kronor i månaden

En sjua på Avenyn, med en hyra på 32 160 kronor i månaden – det är den dyraste hyresrätten som förmedlades i hela landet förra året, enligt en sammanställning från Hem&Hyra.

Tidningen har listat de dyraste hyresrätterna som förmedlats genom landets fem största kommunala bostadsköer – som Boplats Göteborg, Stockholms bostadsförmedling, Boplats Syd, Uppsala bostadsförmedling och Linköpings Stångåsstaden.

Och flera av de dyraste, i absoluta tal, ligger i Göteborg. På första plats hamnar en sjua på adressen Kungsportsavenyn 7. Den pampiga fastigheten från 1897 ägs av Wallenstam och lägenheten har en hyra på 32 160 kronor i månaden, enligt Hem&Hyra.

284 personer anmälde intresse för lägenheter. Och den som fick den hade stått i kö hos Boplats i 2618 dagar, motsvarande drygt sju år.

Även hyresrätten med den näst högsta hyran – en femrummare för 26 783 kronor – finns i samma jugendbyggnad. Ett par stenkast bort ligger också trean på listan, en sexrummare för 25 773 kronor på Vasagatan.

Den första Stockholmslägenheten på listan, en sexrummare på Husarviksgatan för 25 549 kronor, kommer först på femte plats.

LÄS MER: Lång väntan på rätt lägenhet

De två dyraste hyresrätterna som förmedlades under 2019 låg båda i samma fastighet.
De två dyraste hyresrätterna som förmedlades under 2019 låg båda i samma fastighet.

Fler hyresrätter i Göteborg

Att Göteborg toppar listan innebär inte att hyrorna här är högre – kanske är det snarare ett tecken på att hyreslägenheterna är av en annan typ.

– Alla dom här är ju väldigt stora lägenheter, att det skulle vara så dyrt per kvadratmeter vet jag inte, säger Maria Meyer-Martins, vd på Boplats i Göteborg.

I Göteborg finns en större andel hyresrätter än i Malmö och Stockholm, vilket kan göra att fler av de dyraste hyresrätterna ligger här.

Dessutom kan det vara så att en viss typ av lägenheter i större utsträckning är hyresrätter.

– Göteborg har högst andel hyresrätter bland storstäderna. Det kan förklara att sådana här stora pampiga lägenheter är bostadsrätter i andra kommuner, säger Meyer-Martins.

Att jämföra hyresmarknaderna mellan olika städer är dock inte helt enkelt. Förutsättningarna skiljer sig åt och det är svårt att säga var trycket är som störst.

– Stockholms bostadsförmedling har till exempel funnits längre, så det finns personer med 35-40 års kötid. I Göteborg började vi köa år 2004. Dessutom finns det andra regler som skiljer, hur många lägenheter man får söka samtidigt till exempel, säger Meyer-Martins.

LÄS MER: Kontakter gynnar rikare på hyresmarknaden

LÄS MER: Fängelse och vräkning – nu skärps hyresregler

De tio dyraste hyresrätterna som förmedlades 2019

1. Kungsportsavenyen 37, Göteborg. 7 rum. Hyra: 32 160 kronor.

2. Kungsportsavenyen 37, Göteborg. 5 rum. Hyra: 26 783 kronor.

3. Vasagatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 773 kronor.

4. Marietorps allé 3A, Malmö, 7 rum. Hyra: 25 759 kronor.

5. Husarviksgatan 18, Stockholm, 6 rum. Hyra: 25 549 kronor.

6. St Paulsgatan 10, Stockholm, 7 rum. Hyra: 25 059 kronor.

7. Götabergsgatan, Göteborg, 6 rum. Hyra: 25 000 kronor.

8. Köpenhamnsvägen 95, Malmö, 6 rum. Hyra: 23 426 kronor.

9. Valhallavägen 96, Stockholm, 7 rum. Hyra: 22 645 kronor.

10. Köpenhamnsvägen 93A, Malmö, 5 rum. Hyra: 22 635 kronor.

Källa: Hem och Hyra

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.