Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Här kostar fritidshusen under en halv miljon

Priserna på sommarstugor i Bohuslän har stigit ordentligt. Om du inte har 2,5 miljoner kronor över finns det dock alternativ. Här är åtta fritidsboenden, högst några timmar från Göteborg, för under en halv miljon kronor.

Att köpa hus blir allt dyrare - det senaste året ökade småhuspriserna till exempel med 12 procent i Göteborgsregionen och med 10 procent i Västra Götaland, enligt SCB:s senaste statistik.

Sommarstugepriserna följer samma utveckling och den som vill köpa fritidshus på Tjörn, Marstrand eller Orust får nu, som GP tidigare berättat, i snitt betala runt 2,5 miljon kronor.

Priserna stiger

– Göteborgarna har en vana av att ha sommarhus i det området – familjen har kanske haft ett hus där sedan tidigare samtidigt som många från Bohuslän flyttat till Göteborg och därför har en koppling dit. För många som bor i exempelvis Västra Göteborg vore det närmare att ha ett fritidshus i Varberg eller Falkenberg men de föredrar ändå Bohusläns klippor framför Hallands sanddynor, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors i Göteborg.

LÄS MER: Här är fritidshusen dyrast

Det har i sin tur också pressat upp priserna på, och intresset för sommarstugor längre in i landet.

Det går dock fortfarande att få ett sommarhus, eller en kolonistuga, för under en halv miljon runt om i Västra Götaland och Halland - men du får räkna med att åka en bit, eller åtminstone gilla att renovera på semestern.

Åtta hus för under 500 000

Här är åtta sommarhus eller kolonistugor, inom rimligt avstånd från Göteborg, som just nu är ute på marknaden för under 500 000 kronor.

Gulligt fritidshus i Beateberg, utanför Töreboda, runt en timme och 40 minuter med tåg från Göteborg. Ligger ute för 400 000 kronor:

Abberud Hoberget 7, Beateberg Töreboda

För utgångspriset 275 000 kronor kan du få ett 40 kvadratmeter stort torp i Munkesten, utanför Vänersborg - cirka 1,5 timmes bilfärd från Göteborg:

Munkesten 220

Om man föredrar Vänern framför havet går det att köpa en liten stuga nära vattnet i Lidköpings kommun. Utgångspriset för den här är 185 000 kronor:

https://object.highestate.se/26140-fasta_nickeviken.html#map

Den som gillar att odla men kan tänka sig att bo litet kan slå till på en 10 kvadratmeter stor kolonistuga, med en 300 kvadrat stor tomt, i Solvikens koloniförening utanför Varberg. Utgångspriset var 150 000 men budgivningen har sedan tagit fart:

Häggstigen 40. Solvikens Koloniförening, lott nr 40, Varberg

I Åsa, utanför Kungsbacka, kan du köpa en liten stuga med en 1 000 kvadratmeter stor tomt till utgångspriset 495 000 kronor:

Åsa Jutegårdsväg

Tre rum och en liten tomt på Uddevallavägen i Munkedal, runt en timmes bilresa från Göteborg, finns till salu för utgångspriset 450 000 kronor. Mäklaren berättar att det finns en del att göra på huset, men att den aspekten är inkluderad i priset:

Uddevallavägen 9

Den som inte vill åka så långt kanske kan köpa kolonistuga nära skogen i Angered. I Lövkojans koloniförening finns nu en stuga på marknaden för utgångspriset 285 000 kronor.

Lövkojan 16, Angered - Erik Olsson fastighetsförmedling

Utanför Vedum, en dryg timme med bil från Göteborg, går det att köpa en 1930-tals-stuga på tre rum för utgångspriset 295 000 kronor:

Eling Skog 2 - Fritidshus till salu Vara | Länsförsäkringar...

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.