Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Här kan du köpa en egen flygplats - för 20 miljoner kronor

Nu är Kattleberg Airport i Ale till salu - komplett med två flygplan. Priset: 20 miljoner kronor. - Intresset är överraskande bra, säger mäklaren Amanda Settefelt.

Nu kan du, om du har 20 miljoner över, äga din egen flygplats. Västsveriges kanske mest hemliga flygplats är till salu, komplett med två hangarer, en över 700 meter lång landningsbana, verkstad, klubbhus, villa och två extralägenheter. Två flygplan av modellen Antonov AN-2 ingår också - tillsammans med allt annat som krävs för att sköta fastigheten.

- Intresset har varit överraskade bra – man vet aldrig riktigt vad man kan förvänta sig när det kommer till unika objekt som det här. Vi har nyligen hållit den första visningen, säger Amanda Settefelt, mäklare på m2 och den som håller i försäljningen.

Byggde flygplatsen själv

Kattleberg ligger i Älvängen i Ale kommun, utanför Göteborg. Flygplatsen har byggts upp av flygentusiasten Kjell Brattfors. Han upptäckte platsen, som då bara bestod av en mindre hangar, under en flygtur i början av 2000-talet - och har sedan dess bland annat byggt en större hangar, en villa och nya vägar runt området.

LÄS MER: Han driver en hemlig flygplats

Nu är gården och flygplatsen till salu. Arbetet med att driva verksamheten har blivit lite väl mycket och Kjell Brattfors börjar längta efter att också ha tid till annat.

-  Kjell vill kunna lämna flygplatsen och till exempel åka på semester och liknande, berättar Amanda Settefelt.

Det starka flygintresset har han dock kvar – planen är nu att bara göra hobbyn lite mer fri, att flyga när han vill, inte när han måste.

Team Antonov lever vidare

- Även fast jag säljer vill jag säga att vårt team Antonov Sweden kommer att leva vidare på ett eller annat sätt, säger Kjell Brattfors.

Allra helst vill han också att Kattleberg tas över av någon som brinner för flyg, och vill låta verksamheten leva vidare på "något sätt"

- Det är vårt förstahandsval. Men det går även att använda området till andra ändamål. Det här är som en stor sportarena, där du kan utföra en hel del olika sporter - allt från luftsport till bland annan motorsport. Eftersom det ingår en villa, klubbhus och två lägenheter går det också att använda gården till generationsboende. Man kan också göra om det till en airpark med både flygmöjligheter och boende. Det finns stor potential i området, säger Amanda Settefelt.

Kravet: Stör inte grannarna

För Kjell Brattfors är det också viktigt att en ny ägare, om de väljer att fortsätta bedriva någon slags verksamhet på platsen, gör det på ett sätt som inte stör grannarna i byn.

- Han vill inte att grannarna ska bli negativt påverkade. Han vill kunna komma tillbaka till Älvängen och hälsa på, säger Amanda Settefelt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.