Se prisutvecklingen för bostadsrätter i Göteborg stadsdel för stadsdel.
Se prisutvecklingen för bostadsrätter i Göteborg stadsdel för stadsdel.

Här har bopriserna rasat mest i Göteborg

Priset på bostäder pekar åter igen nedåt i Göteborg, vilket ytterligare banar väg för den som går i köptankar. Men pristappet varierar mycket mellan stadsdelarna. Två områden går mot strömmen.

ANNONS
|

I drygt ett år har svenskarna bombarderats med löpsedlar och rubriker om den skakiga bostadsmarknaden. Sedan november i fjol har bostadspriserna pekat nedåt på lägenheter i nästan samtliga storstadsområden, Göteborg inkluderat.

– Sett till kvadratmeterpriset är det bara två områden som har ökat, Askim och Backa. Utöver Biskopsgården, som står still, visar alla andra stadsdelar på sjunkande priser, säger Matilda Adelborg, bostadssajten Boolis pressansvarige till GP.

Torslanda på jumboplats

Utvecklingen kan för vissa vara en nitlott, medan det för andra innebär större valmöjligheter när det kommer till bostadsköp. Men rabatten på huset eller bostadsrätten varierar kraftigt beroende på vilken stadsdel som lockar. I Göteborg kan det röra sig om flera procentenheter lägre genomsnittligt slutpris.

ANNONS

Värst, eller bäst vad gäller lägenheter bland stadsdelarna är Torslanda på Hisingen. Där har det genomsnittliga slutpriset på bostadsrätter rasat med 10,7 procent hittills i år jämfört med helåret 2017, enligt statistik från bostadssajten Booli.

Om man för ett år sedan, i snitt, fick punga ut 3,1 miljoner kronor, kostar i dag en motsvarande bostadsrätt 2,7 miljoner.

LÄS MER:Novemberrusk för bopriserna i Göteborg

Ett annat område som sett liknande boprisfall under perioden är Kaverös i Frölunda. Där föll snittpriset för bostadsrätter med 9,6 procent.

Överlag har bostadsrätternas snittvärde i Göteborgs kommun minskat med fyra procent, från tidigare 3,1 miljoner kronor till 2,9 miljoner.

Lugnast i båten sitter de som köpt en bostad i Bergsjön eller i Järnbrott.

Till skillnad från resterade stadsdelar har dessa två områden av Göteborg sett stigande medelslutpriser. Bergsjölägenheterna har i snitt gått upp med 1,4 procent medan bostadsrätterna i Järnbrott stigit 2,9 procent.

Trots det kan lägenhetsägaren på orten se sig själv som vinnare när Göteborg ställs mot resterande delar av landet.

– Jämfört med Malmö, Stockholm och resten av Sverige så står sig bostadspriserna väl, Göteborg är den storstad som har klarat sig bäst, säger Adelborg.

"Jag är ingen domedagsprofet"

Enligt den senaste statistiken tyder det mesta på att bopriserna åter är på väg nedåt i stora delar av landet. Höstens måttliga trend av stigande priser i Göteborgsområdet verkar alltså ha brutits. Mäklaren Christina Åberg, partner vid mäklarfirman Åberg Lawe ser dock inget storras närma sig.

ANNONS

– Jag är ingen domedagsprofet. Jag tror inte vi kommer att se ett stort tapp, det är en lugn period nu. Att det tar längre tid för våra objekt beror på bankernas hårdare krav.

Hon medger dock att den politiska situationen där regeringsbildningen drar ut på tiden medför en viss osäkerhet som kan påverka bostadsmarknaden negativt.

LÄS MER:Tre år med minusränta – till vilket pris?

Ett annat orosmoln är Riksbankens förväntade styrräntehöjningar, enligt mäklaren Christoffer Liljeroth, partner vid Erik Olssons Fastighetsförmedling.

– Jag tror att bostadsmarknaden kommer att se ut ungefär som tidigare, men det är alltid svårt att säga i och med den kommande julledigheten och hur Riksbanken agerar, säger Liljeroth och fortsätter:

– Marknaden har varit lite mer instabil och har gått upp och ned under hösten. Men utbudet som nu sjunker något har generellt sett varit mer likvärdigt de senaste månaderna.

LÄS MER:Chefsekonom: Bopriserna ska falla ytterligare 10 procent

Boolis statistik avser medelvärdet av olika lägenheters och villors slutpris fördelat på område. Statistiken är inhämtad från försäljningar under perioden den 1 januari till den 3 december 2018 jämfört med helåret 2017.

GP har rensat bort de stadsdelar som haft mindre än 30 försäljningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS