Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Här hålls en tyst minut för Kamprad

Känslor av sorg och tacksamhet präglade Ikea Kållered under måndagen. Tillsammans med de andra varuhusen i Sverige hölls en tyst minut vid lunchtid för att hedra Ikea-grundaren.

– När jag fick beskedet i går så blev jag väldigt ledsen, och jag grät lite grann. Det känns viktigt att ha en tyst minut, säger Helena Svensson, som har arbetat på Ikea Kållered i sjutton år.

Prick klockan tolv lästes meddelandet upp i varuhusets högtalare. Varuhuschefen Anna Bryngelsson uppmanade både anställda och kunder att stanna upp under en minut för att hedra Ikea:s grundare. På köksavdelningen höll de anställda om varandra.

– Jag har mött honom två gånger i varuhuset. Han var som en mysig farbror. Han gick runt och hälsade på oss i personalen, säger Helena Svensson, som arbetat på Ikea Kållered i 17 år.

"Företagskulturen kommer leva kvar"

Flera av de anställda vittnar om en stark Ikea-kultur. Enligt Sandra Fornhäll, avdelningschef på köksavdelningen, består den av en stark gemenskap samtidigt som alla anställda känner sig värdefulla i sin specifika roll.

Att många anställda arbetar länge inom Ikea har just med företagskulturen att göra, tror Sandra Fornhäll, som själv har arbetat på Ikea i 23 år.

– Kulturen och värderingarna sitter väldigt starkt i företaget och jag tror att de kommer att bevaras även om han inte är i livet längre. Ingvar Kamprad har betytt mycket för många anställda. Jag själv hade inte varit här i dag om det inte vore för honom, säger Sandra Fornhäll.

Enligt henne spelade Ingvar Kamprads affärssinne en avgörande roll för koncernens framgång.

– Han var en väldigt klok man. Han tog många kloka beslut när gäller kostnadsmedvetenhet och utveckling av både arbetssätt och sortiment.

"Hej då Ingvar"

Vid ingången till varuhuset hade ett bord ställts upp. På bordet stod ett fotografi placerat föreställande Ikea-grundaren. Bredvid lös ett ljus lös till hans minne.

– Ikea har blivit en del av vårt liv. Vi kom till Sverige från Iran för 30 år sedan och vi köpte mycket möbler från Ikea till vårt första hem. Sverige har blivit mycket mer känt i världen tack vare honom. Jag är ledsen för att Ikea fortfarande är förbjudet i Iran, säger kunden Narges Tajmahi, som skrev en hälsning i den kondoleansbok som låg på bordet.

Narges Tajmahi berättar att hon tillsammans med sin man Parviz Dobareh håller på att flytta till Stockholm. I flyttlasset ryms många Ikea-möbler, säger hon.

– Vi kom hit i dag för att säga hej då till både Ingvar Kamprad och varuhuset. Jag respekterar honom väldigt mycket, och jag hoppas att han får vila i frid.

Ingvar Kamprad kommer att begravas i Älmhult där han föddes 1926. Enligt Ikea:s presstjänst kommer begravningen endast var öppen för anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.