Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här byggs ny mässa - för halv miljard

Just nu byggs den nya stora Åbymässan, som ska ligga ihop med Åbytravet. Hela anläggningen ska vara klar 2019, där ett tolv våningar högt hotell ingår.

Åbytravet, fastighetsbolaget och mässbolaget Artexis Easyfairs gör gemensam sak och satsar på en ny stor mäss- och konferensanläggning i anslutning till Åbytravet i Mölndal. 
Hela investeringen beräknas uppgå till en halv miljard kronor.
– Vi vill skapa en ny renodlad mäss- och konferensanläggning. I Stockholm finns tre mässanläggningar, Oslo och Köpenhamn har fyra. Det behövs en anläggning till i Göteborg för Svenska Mässan har varit väldigt fullbokad, så detta blir ett komplement, säger Peter Wanderydz koncernchef på Artexis Easyfairs Norden.

Åbymässan som kommer att stå klar i januari 2019 kommer att byggas ihop med själva Åbytravet. Travet kommer att vara kvar, men det tillkommer en 15 000 kvadratmeter stor mässhall och konferenshall som kommer att ligga i anslutning – därtill blir det 20 000 kvadratmeter utomhus.

Tio till femton nya mässor

– Det här blir en ganska unik mässanläggning. Den kommer att byggas på ett sådant sätt att man kan använda delar av själva Åbytravet, travbanan och gräsmattor för festivaler och blomsterutställningar eller stora utomhusmässor för bilar och motorcyklar. Det blir en mångfasetterad anläggning, säger Peter Wanderydz.

Easyfairs, som är ett belgiskt mässbolag driver redan nu elva mässanläggningar i Europa, varav en i Kista och Malmömässan. Årligen genomför man 200 fack- och publikmässor i 19 länder. I Sverige har man cirka 50 mässor per år, varav fem har huserat på Svenska Mässan, som kommer att flytta över till Åbymässan när den står klar. Och man kommer också att bygga 2 000 p-platser.
– Vi räknar med att lansera mellan tio till femton nya mässor under det första året. Tonvikten kommer att ligga på business to businessektorn, säger han.

Hotell med tolv våningar

Den nya Åbymässan beräknas kunna ta in upp till 10 000 besökare per dag. 
Det byggs också ett nytt hotell på tolv våningar, med 220 rum som ska stå klart i mars 2019.
– Hela anläggningen kommer också att skapa många nya jobb, totalt rör det sig om 100 fasta tjänster med hotell och mässanläggning, säger Peter Wanderydz.

Man satsar också på att ha en egen buss med skytteltrafik till Mölndals station i samband med mässorna, för att besökare också snabbt ska kunna ta sig vidare med kollektivtrafik.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.