Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Här blev Sannas dröm om eget företag verklighet

Sanna Storm jobbade som ekonomichef – men bar samtidigt på en dröm om att starta ett eget inredningsföretag.
– Att som nyföretagare få hjälp med att komma över de första trösklarna är ovärderligt, säger hon.

För snart ett år sedan öppnade Yesbox, en mötesplats i Göteborg för entreprenörer och innovatörer som vill testa och utveckla sin affärsidé.

Hade massor av frågor

Det var dit Sanna Storm kom.

– Jag hade nyligen dragit i gång min verksamhet. Spännande förstås, men jag hade samtidigt mängder av frågor. Eftersom jag jobbat med ekonomi hade jag koll på den biten, men det fanns massor av andra saker som jag behövde lära mig som ny på området, och det var väldigt bra att få det stödet, säger hon.

Kostar fem miljoner om året

Att dra igång Yesbox beslutades av kommunfullmäktige i Göteborg för att stimulera till och få fart på entreprenörskap och företagande. I samverkan med ytterligare tolv aktörer på området fick Business Region Göteborg uppdraget att leda och utveckla verksamheten.

Drygt fem miljoner kronor om året pumpas in i projektet till och med 2020 och ska täcka större delen av kostnaderna. Därefter får Yesbox begära anslag årligen.

Fler företag ska överleva

Med en mötesplats som är gränsöverskridande och har olika kompetenser och inriktningar hoppas Yesbox bidra till ett bättre företagsklimat i regionen. Målet är att få igång flera företag – men också att fler ska överleva genom den kunskap som förmedlas.

– Fördelen med den samverkan som vi har här är att allt som behövs finns på ett och samma ställe. Det gör också att de som kommer hit kan få rådgivning och stöd efter de behov man har, säger Dejan Djurkovski, projektledare, för Yesbox.

SKF och Volvo började här

Hittills har drygt 1 100 personer med olika bakgrund och i olika åldrar, kommit till de anrika fabrikslokalerna i Gamlestan varje månad för att få affärsrådgivning, delta i workshops, skapa kontakter, gå på informationsmöten eller kurser för att undan för undan ta steg ut i verkligheten.

Och det är onekligen klassisk företagsmark som de kommer till – det var i de här lokalerna som grunderna till storföretagen SKF och Volvo sattes för över 100 år sen. Mycket har förstås hänt sedan dess men entreprenörsandan finns kvar i den anrika byggnaden.

Historiens vingslag. I Yesbox nuvarande lokaler i Gamlestan började både SKF och Volvo för över 100 år sedan..

Tar tid att utveckla

Hur många nya företag som satsningen lett till under det knappa året är oklart. En gemensam samordningsmodell för de 13 olika aktörerna håller på att utvecklas för att man ska kunna mäta det totala resultatet

– Det är för tidigt att dra större större slutsatser – från det att man har en idé till att man har ett företag kan det ta flera år. Men vi har redan flera exempel på entreprenörer som gått vidare och startat eget, säger Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset, en av de 13 organisationer som ingår i projektet, och ger några exempel.

Att ha all kompetens under samma tak underlättar för den som ska dra igång en ny verksamhet, menar Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset och Dejan Djurkovski, projektledare för BRG.. Bild: Anders Ylander

Satsade på sin dröm

– Vi har entreprenörer som startat egna butiker, dragit igång e-handel eller inlett verksamhet som konsulter, exempel inom IT-området. Även inom den kulturella sektorn har vi flera exempel med musiker, journalister, fotografer och designers som startat egen verksamhet.

En av de senare är Sanna Storm som jobbar med design inom kontorsområdet.

Under en längre tid var hon ekonomichef på ett mindre företag. Hon trivdes men hade samtidigt en dröm om att starta eget. En dag tog hon steget.

Bolla idéer

– För mig har det betytt mycket att få hjälp i olika frågor, allt från hur man bygger en hemsida till hur man ska marknadsföra sin verksamhet. Jag har lärt mig mycket och känner att jag utvecklas, säger hon och fortsätter:

– Men i bland åker jag hit bara för att prata med likasinnade, fika och bolla idéer, säger hon.

Fakta: Yesbox

Yesbox är mötesplatsen för nya företagare i Göteborg. Under ett och samma tak kan de få hjälp med den kunskap som krävs för att komma i gång.

Här är aktörerna som står bakom:

Almi, Business Region Göteborg, Connect, Coompanion, Drivhuset, Framtidsfrön, Göteborgs uppfinnareförening, Nyföretagarcentrum i Göteborgsregionen, Ung företagsamhet, Venture cup, Reach for change, Nyföretagarcentrum Göteborg (NFC-Service) och Mikrofonden väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.