Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Här är Volvos senaste modell

Nu har den sett allmänhetens – eller åtminstone pressens – ljus för första gången: Volvos nya modell V90 Cross Country, eller CC, premiärvisades i Limhamn på torsdagen. I höst kommer den att sättas i produktion i Torslandafabriken.

Det sägs att den första Subaru Outbacken som såldes i Sverige köptes av Volvo PV. Något år senare lanserades Volvo V70 Cross Country. Denna kom senare att kallas XC70, en V70 med förhöjd markfrigång och fyrhjulsdrift, enkelt beskrivet. Inte en SUV, men nästan.

Nu när den ikoniska Volvo V70 pensionerats och ersatts av V90, är det logiskt att det snart lanseras en höjd och suvifierad version även av denna modell. Men den kan ju inte heta XC90...

Således heter Volvos senaste modell V90 Cross Country, och fyller XC70-skorna efter att den tagits ur produktion. 

I ett pressmeddelande beskriver Volvo Cars hur Sverige – som har "några världens tuffaste vintrar" och över 77 procent av ytan täckt av skog eller sjö – är den naturliga platsen att välja om man vill utveckla och testköra extremt tåliga bilar som fungerar i alla väder. 

– Våra bilar är kända för deras säkerhet, styrka och tålighet. Med fyrhjulsdrift, höjd markfrigång och ett chassi optimerat för komfort och kontroll i alla väder och väglag, är V90 Cross Country en kombination av den allsidiga V90:n och en upptäcksresandes hjärta, säger utvecklingschef Peter Mertens.

Den senaste modellen är också den sista i Volvos 90-serie. 

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi