Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här är utbildningarna som lönar sig

Utbildning är en av livets viktigaste investeringar – men livslönen skiljer sig åt radikalt, beroende på vad du väljer att utbilda dig till.  - Precis som du måste fundera på alla andra stora ekonomiska beslut i livet, bör du fundera på vad utbildningen kostar och vad du kommer att tjäna, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Med livslön menas hela livets inkomster, inte bara lönen. Detta är extra viktigt för akademiker som pluggar flera år utan lön samtidigt som de får studieskulder att betala tillbaka. Saco har gjort studier kring livslön sedan 1963.

För de allra flesta lönar det sig att plugga. En treårig högskoleutbildning ger i snitt sju procent högre lön jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Läs också: Usla betyg - inte chanslös på högskolan

Men flera utbildningar lönar sig inte jämfört med en gymnasieutbildning. Den som läser till lärare, biolog eller arbetsterapeut hade antagligen tjänat mer sett över hela livet om den inte läst vidare efter gymnasiet.

För andra utbildningar är löneutvecklingen betydligt mer positiv. Redan vid 31 års ålder har en läkare gått om den som inte läst på högskola eller universitet.

– Över tid är det samma grupper som kommer väl ut, och samma grupper som är olönsamma. Ingenjörer, läkare och jurister är i topp och kvinnodominerade yrken inom kommun och landsting i botten, säger Thomas Ljunglöf, utredare på Saco. 

Även om utbildning är en av livets viktigaste investeringar anser inte Thomas Ljunglöf att den som ska välja utbildning har så stor nytta av de här siffrorna.

– Jobbet är en så stor del av livet, du måste trivas med det du gör, välja utbildning efter intresse. Först ska du ju plugga i kanske fyra år och sedan jobba i 40.

För Saco är livslönebegreppet främst ett sätt att föra argumentation, att synliggöra och försöka få upp lönerna för de grupper som har lågt betalt.

– Men lönen ska inte komma som en överraskning, det är viktigt att göra utbildningsvalet med öppna ögon, säger Thomas Ljunglöf.

Jens Magnusson tycker att lönen är en av flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer utbildning.

– Du ska naturligtvis inte bara tänka på lönen, men precis som du måste överväga om och vilket hus du ska köpa ska du väga in lönen och hur lång utbildningen är, säger han.

Men att välja en utbildning som intresserar är viktigare än lön.  

– Det sämsta rent privatekonomiskt är att hoppa av sin utbildning, så det gäller att den känns lagom svår och rolig.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.