Här är utbildningarna som lönar sig

ANNONS
|

Med livslön menas hela livets inkomster, inte bara lönen. Detta är extra viktigt för akademiker som pluggar flera år utan lön samtidigt som de får studieskulder att betala tillbaka. Saco har gjort studier kring livslön sedan 1963.

För de allra flesta lönar det sig att plugga. En treårig högskoleutbildning ger i snitt sju procent högre lön jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Läs också: Usla betyg - inte chanslös på högskolan

Men flera utbildningar lönar sig inte jämfört med en gymnasieutbildning. Den som läser till lärare, biolog eller arbetsterapeut hade antagligen tjänat mer sett över hela livet om den inte läst vidare efter gymnasiet.

ANNONS

För andra utbildningar är löneutvecklingen betydligt mer positiv. Redan vid 31 års ålder har en läkare gått om den som inte läst på högskola eller universitet.

– Över tid är det samma grupper som kommer väl ut, och samma grupper som är olönsamma. Ingenjörer, läkare och jurister är i topp och kvinnodominerade yrken inom kommun och landsting i botten, säger Thomas Ljunglöf, utredare på Saco.

Även om utbildning är en av livets viktigaste investeringar anser inte Thomas Ljunglöf att den som ska välja utbildning har så stor nytta av de här siffrorna.

– Jobbet är en så stor del av livet, du måste trivas med det du gör, välja utbildning efter intresse. Först ska du ju plugga i kanske fyra år och sedan jobba i 40.

För Saco är livslönebegreppet främst ett sätt att föra argumentation, att synliggöra och försöka få upp lönerna för de grupper som har lågt betalt.

– Men lönen ska inte komma som en överraskning, det är viktigt att göra utbildningsvalet med öppna ögon, säger Thomas Ljunglöf.

Jens Magnusson tycker att lönen är en av flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer utbildning.

– Du ska naturligtvis inte bara tänka på lönen, men precis som du måste överväga om och vilket hus du ska köpa ska du väga in lönen och hur lång utbildningen är, säger han.

ANNONS

Men att välja en utbildning som intresserar är viktigare än lön.

– Det sämsta rent privatekonomiskt är att hoppa av sin utbildning, så det gäller att den känns lagom svår och rolig.

Antagning.se: Högskolornas sajt. Lista över alla högskoleutbildningar.

Yrkeshogskolan.se: Här finns yrkeshögskoleutbildningarna samlade

CSN.se: Här ansöker du om studiemedel och kan kolla hur mycket du ska betala tillbaka på lånet.

Arbetsformedlingen.se: På deras yrkeskompass kan du se vilka jobb som beräknas vara eftertraktade på sikt.

Begreppet lanserades på 50-talet och beskriver den samlade inkomsten under ett helt liv.

Saco började mäta livslön för olika akademiska yrken 1963. En viktig faktor är valet av utbildningsinriktning. Men det har också betydelse när studierna påbörjas. Även familjebildning påverkar livslönen. Gifta män har i genomsnitt 10 procent högre lön än ensamstående män. Det omvända gäller för kvinnor, gifta kvinnor har drygt 10 procent lägre lön än ogifta kvinnor.

Den senaste livslönerapporten gjordes 2011. Där har man granskat 36 utbildningsinriktningar. Beräkningarna bygger på en rad antaganden kring till exempel studietid, arbetslöshet och skatter och bland annat på SCB:s lönestrukturstatistik.

Källa: Saco.

Vid 39 års ålder har en genomsnittlig akademiker tjänat in sin utbildning. Livslönen för en akademiker är 16,2 miljoner kronor. Det är cirka 16 procent mer än genomsnittet för en gymnasieutbildad.

Källa: Saco.

ANNONS