Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här är techmiljonärens råd till nya entreprenörer

Träna på att sälja din idé i alla sammanhang - och se till att komma igång så snabbt som möjligt. Här är Alexanders Hars råd till nya entreprenörer.

LÄS OCKSÅ: "Det finns tyvärr för få rockstjärnor i Göteborg" 

  • Prata med potentiella kunder direkt. "Ut och försök sälja din idé innan den ens är klar – gör en slags prototyp så kunden kan förstå hur den färdiga produkten ska fungera. Då får du vettig feedback direkt. Det är lätt att bli kär i sin egen idé och inte vilja se felen med den."
     
  • Träna på att sälja. "Öva på storytelling kring din idé – försök pitcha den, på olika sätt, till i princip alla du träffar. Då får du öva på hur du bäst säljer in den. Det ger också oväntat bra feedback – människor kan påpeka problem du kanske inte ens tänkt på ännu. Det hjälper dig utveckla idén."
     
  • Bilda team. "Investerare vill gärna se att teamet bakom ett bolag är komplett från början – att ni inte bara är två tekniker från Chalmers eller två affärsutvecklare från Handels - ni ska kunna komplettera varandras kunskaper och kompetens. Om du ska starta teknikbolag kan det till exempel behövas både en utvecklare och någon som kan försäljning och marknadsföring. Jag tycker man ska vara åtminstone två – det är jobbigt att vara själv."
     
  • Kom igång. "Vad är den minsta du behöver bygga för att kunna sälja din produkt? Från början kanske en idé om 500 funktioner i din produkt – men du kanske bara måste ha två klara för att börja sälja en första variant av den."

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi