Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/10

Här är produkterna som ska symbolisera Göteborg

Är det en kapsylöppnare formad som en räka eller affischer illustrerade med Göteborgs olika broar som bäst symboliserar Göteborg?
Nu har göteborgarna möjlighet att själva avgöra den saken.
Inför stadens 400-jubileum vill Göteborg & Co ta fram tre saker som bäst säger något om staden i dag.

GBG Form 2021 är ett samarbete mellan Göteborg & Co och ”kulturfabriken” Brewhouse med syfte att lyfta fram produkter som kan marknadsföra och symbolisera Göteborg i dag och i framtiden. Arrangörerna hoppas också att produkterna ska vara en viktig del av Göteborgs 400-årsfirande.

39 bidrag inkom, nu har tio gått vidare till final. Nu har allmänheten fram till den 20 november chansen att rösta. Därefter kommer deras röster väga 50 procent, och motsvarande för en jury. Tre vinnare ska utses.

LÄS MER: Vinnaren är ju självklar …

LÄS MER: Jubileumsåret flyttas till 2023

LÄS MER: Att skjuta upp 400-årsjubileet är typiskt göteborgskt

Det är en salig blandning av produkter. Men flera har bäring i Göteborgs historia som fiske- industri- och innovationsstad. En kapsylöppnare formad som en räka, bebiskläder med en Göteborgskarta eller affischer illustrerade med stadens olika broar.

De vinnande produkterna kommer visas på Röhsska museet och produceras i 400 exemplar. Dessutom får de 70 000 kronor i produktionsstöd.

2021 skulle bli året då Göteborg firade sin 400:e födelsedag med pompa och ståt. Men på grund av pandemin så blir det inte så. De stora jubileumsfestligheter som fanns planerade är nu uppskjutna av kommunfullmäktige – och kommer i stället att äga rum under 2023.

Brewhouse är en ideell förening med lokal i Gårda som bland annat bedriver event- och konsertverksamhet samt hyr ut kontorsplatser till lokala företagare, många inom kreativa näringar.

Här kan du rösta på din favorit.

Anna Fabler – Den goaste staden

En affischkollektion som enligt Anna Fabler förenar Göteborgs ”arkitektur, mentalitet och dialektala jargong”. Eller vad sägs som ”jeee daaaj” och ”hemma é där Läppstiftet står”.

Camilla Svensson – Havet möter land

Ett hängsmycke inspirerad av naturen runt om i Göteborg. Stenen är formad av vågorna, kvisten en avgjutning av den göteborgska naturen, enligt Camilla Svensson själv.

Catrin Blomqvist och Therese Stråhle – En plats för alla

Enligt skaparna en ”upplevelsebox” som bjuder in till ett inkluderande, jämlikt och tolerant samhälle. Boxens olika sidor visar mångfalden i Göteborgs stadssilhuett.
Lyfter man på locket hittar man illustrerade kort med platser att upptäcka i Göteborg.

David Löfberg – Spårvagnshus - en paketlösning

Med tomma juice- och mjölkkartonger har David Löfberg kombinerat två göteborgska företeelser: spårvagnen och landshövdingehusen. Numren på spårvagnarna i olika färger blir husens gatunummer.

Elisabeth Dunker och Ulrika E Engberg – Varma Göteborg

Tävlingsbidraget består av två mönstrade plädar som enligt skaparna är tänkta att ”ge en varm och uppskattande vinkel på ytor man kanske tar för givet och t.o.m. tycker är fula?”

Ellen Huttu Hansson, Pia Hansson och Mushtaq Khorsand - West&vind

En vind- och vattensäker jacka som kan placeras i väskan och snabbt vecklas ut vid ett typsikt göteborgskt väderomslag. På jackan syns också citat från poeter med Göteborgsanknytning, som Karin Boye och Athena Farrokzhad.

Elsa Boman - Räkan

En kapsylöppnade som enligt skaparen sammanfattar ”Göteborg som industristad, bryggeristad, hamnstad och innovationsstad”.

Jesper Hallén – Göteborg 400 år - Broar emellan

Med illustrationer av olika historiska broar vill Jesper Hallén skildra olika epoker i Göteborgs historia, från broar över gamla kanaler till Angeredsbron, Älvsborgsbron och nya Hisingsbron som ska stå klar 2021.

Linda Samuelsson – Göteborgsbebis

Plagget är en body med en handmålad Göteborgskartan. Den sträcker sig över hela Göteborg från norr till söder, från öst till väst, med skärgård och hamninlopp.

Martina Claesson – Bro & Bölja

Består av två koppar, Bro samt Bölja, och ”speglar Göteborg till sin yta och framhäver karismatiska drag som staden besitter”, enligt upphovspersonen själv.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.