Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Här är Prins Carl Philips miljoninvestering

Prins Carl Philip satsar på ny teknik med en investering på en miljon kronor i ett så kallat startup-bolag, specialiserat på VG-teknik, alltså virtuell verklighet.

Det är prinsens aktiebolag, Bernadotte och Kylberg AB, som ägs tillsammans med Oscar Kylberg, enligt Di-Digital.

”Vi har gjort en aktiv investering i ett företag som utvecklar VR-mjukvara kopplat till design”, skriver prinsens kollega och ordföranden i bolaget, Oscar Kylberg, i ett mejl till Dagens Industri.

Kylberg och Carl Philips designbolag, som bildades 2012, har främst gjort sig en namn med olika kollektioner av porslin, glas och ett mer eller mindre omtvistat gnistgaller, där prinsen anklagades för att ta äran för designarbete han inte själv gjort.

Läs mer: "Den motvillige designprinsen"
Läs mer: Prins Carl Philip nekar till designfusk

Virtuell verklighet, eller VR, är en digitalt uppbyggd värld, som vi tar del av genom s.k. VR-glasögon, för att skapa känslan av att vi "är där". Konceptet har fått en ordentlig uppsving de senaste åren efter stora satsningar från it och telekom-bolag: VR kopplas nog för de flesta till någon form av data eller tv-spel.

Om än design av ett annat slag, är investeringen i ny teknik en breddning av prinsens bolagsengagemang. I efterhand kanske prinsens besök hos svenska speljätten DICE i maj år gav en fingervisning om prinsens engagemang för digital utveckling.

Se också: 10 fantastiska saker vi kommer kunna göra med VR i framtiden 

Mycket "hysch hysch"

Enligt Di Digital vill Oscar Kylberg varken namnge startup-bolaget man investerat i, eller kommentera huruvida de är hemmahörande i Sverige eller ej.

Kylberg skriver dock till sajten att investeringen på en miljon kronor inte representerar bolagets egentliga värde, och kommer: ”ge god avkastning inom något år”.

”Detta är en viktig fråga för oss där vi vill vara med och driva utvecklingen”, skriver Oscar Kylberg, till Di Digital.

Något som skulle kunna tyda på att bolaget inte lanserat några produkter på marknaden i nuläget.

Prinsen omsätter miljoner

Bernadotte och Kylberg har sedan starten lyckats ta en omsättning på 25 000 kronor, 2012, till 3,6 miljoner i fjol. Som i och för sig var ett tapp från 2015:s 4,7 miljoner kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.