Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är nya beskedet om räntan

Trots brinnande högkonjunktur trycker Riksbanken gaspedalen i botten. Nu flyttas första räntehöjningen fram i tiden, samtidigt som farten på sedelpressarna skruvas upp ytterligare. Halva riksbanksledningen och experterna ställer sig frågande.

Helt planenligt lämnades styrräntan oförändrad på den extremt låga nivån, minus 0,5 procent. Mindre väntat var att riksbanksledningen skjuter fram den första planerade räntehöjningen ett kvartal till mitten av 2018.

Dessutom ökas farten på sedelpressarna i form av utökade stödköpsprogram där Riksbanken köper statsobligationer för ytterligare 15 miljarder kronor. Mot slutet av 2017 kommer Riksbanken därmed att sitta på statliga skuldebrev värda 290 miljarder kronor.

Utslagsröst

Om det sistnämnda råder delade meningar. Hälften av riksbanksledningens ledamöter reserverade sig mot beslutet, riksbankschef Stefan Ingves utslagsröst blev avgörande, och de utomstående experterna hade också invändningar.

- Det här var ett betydligt mer expansivt besked än vad vi hade väntat oss, säger Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster och ställer sig frågande till Riksbankens agerande att hälla mer bensin på konjunkturbrasan.

- Därför hade det varit rimligt att lämna stödköpen bakom sig, fortsätter Öster.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist kommenterar:

- Det är en överraskande mjuk riksbank, men samtidigt oenig riksbank. Man kan säga att de här tre ledamöterna som hade en avvikande syn har också ett väldigt brett stöd i samhället för att det faktiskt är dags att sätta punkt för den här pågående penningpolitiken.

Billiga löneavtal

Riksbankschef Stefan Ingves motiverar åtgärderna med att prisökningarna inte riktigt vill ta fart. De nyligen tecknade löneavtalen blev lägre än vad han hade räknat med och det kommer medföra att Riksbankens inflationsmål på två procent nås senare än tidigare beräknat.

- Det här behöver vi göra, och tittar man på vad som har hänt efter den globala finanskrisen har all återhämtning tagit mycket längre tid, säger han.

Stefan Ingves tonar också ned att ledamöterna var av olika åsikt.

- Vi var helt ense om att räntan skulle ligga kvar på minus 0,5 och att vi skjuter på räntehöjningar. Vi var helt ense om prognosen. Den enda frågan det rådde åsiktsskillnad om var köpet av statsobligationer. I allt väsentligt är vi överens, säger Stefan Ingves.

Snart alla borta

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, gör en intressant bedömning:

"Tre direktionsledamöter reserverade sig mot beslutet att förlänga tillgångsköpen. Detta innebär att tre av de fyra direktionsledamöter som med säkerhet kvarstår efter årsskiftet vill normalisera penningpolitiken", skriver hon i en kommentar.