Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Här är kryptovalutan som ökat tusentals procent

Värdet på kryptovalutan Ether har ökat med tusentals procent sedan årsskiftet. Men entusiasterna har inte köpt för att bli rika – förväntningarna är betydligt högre än så.  – På sikt kan blockkedjan förändra världen helt och decentralisera all makt, säger mjukvaruutvecklaren Philip Prophet.

Han är en av organisatörerna bakom de "meet-ups" Ethereum-nätverket i Göteborg anordnar runt om i staden en gång varannan vecka. Den här onsdagen hålls träffen i ett café på Lindholmen och runt ett 20-tal deltagare har dykt upp för att diskutera blockkedjor, kryptovalutor och avancerad programmering. En övervägande majoritet är unga män som jobbbar med eller pluggar teknik – men i takt med att det allmänna intresset för kryptovalutor ökat har även nätverket breddats. 

Allt fler intresserade

– Det kommer fler på träffarna nu och vi märker också att Ethereum lockar fler människor med andra typer av intressen – det är inte bara programmerare och utvecklare längre, säger Philip Prophet.
Weiyao Zheng är ett levande exempel på det. Hon är ekonom och jobbar med finans på ett av regionens största verkstadsbolag. För några månader sedan ökade hennes intresse för framför allt blockkedjor, och efter några googlingar hamnade hon på sin första Ethereum-träff.
– Det här är min andra eller tredje meet-up. Jag är väldigt intresserad av fintech (finansteknik) och tror att blockkedjor har potential att ändra hela finansbranschen – och då vill jag naturligtvis lära mig mer om det, säger hon.
Hon har laddat ner en app, som gör det möjligt att köpa olika kryptovalutor, men har ännu inte investerat i någon.

Ung blockkedja

– Jag måste lära mig förstå dem och blockkedjor bättre, innan jag tar det steget, säger Weiyao Zheng.
Ethereum är namnet på blockkedjan och nätverket som den, då 19 år gamla, rysk-kanadensiska programmeraren Vitalik Buterin la grunden till för fyra år sedan. För att finansiera byggandet av kedjan såldes polletter, ether. Det är dem som, bara sedan årsskiftet, rusat i värde från runt åtta, 64 kronor, till omkring 280 dollar, 2 240 kronor. 
Många av entusiasterna har köpt både ether och bitcoin i tidiga stadier – och över tid sett sina investeringar öka stort i värde. För de flesta är det faktumet dock en bisak, det är blockkedjan bakom som är huvudsaken.

"Där har vi det riktigt revolutionerande"

– Det är tekniken, och filosofin bakom den, som är intressant, säger Philip Prophet.
Under kvällen håller han till exempel en presentation om DAO:s, decentraliserade, autonoma organisationer – organisationer där verksamheten baseras på blockkedjor och som därför, i teorin, sköter sig själv helt utan chefer eller mellanhänder.
– Genom blockkedjan har vi en teknik som möjliggör applikationer där vi inte behöver lita på en tredje part. Ett exempel är rösträkningen vid nationella val. Idag litar vi på en centraliserad rösträkningsprocess, vilket kanske inte är något större problem i Sverige – men det är ganska många val runt om i världen som manipuleras av olika parter. Med en decentraliserad lösning sätter vi istället vår tillit till blockkedjan som garanterar att ingen kan manipulera resultaten. Där har vi det riktigt revolutionerande, säger Philip Prophet.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi