Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är Göteborgs nya statliga institut

Nu har Göteborg ett nytt statligt institut på Lindholmen – och förväntningarna på RISE är höga – Jag tror att testbäddsverksamheten kan utvecklas inom många fler branscher än vi sett i dag, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

RISE står för Research Institutes of Sweden, och är en sammanslagning av de statliga forskningsinstitut som förut hette Innventia, SP och Swedish ICT. Det nya statliga institutet driver bland annat flera testbäddar, testlabb, för olika delar av industrin – de har bland annat fått uppdraget att utreda var det nya planerade testcentret för elfordon ska ligga och hur det ska finansieras. I maj förra året blev det klart att huvudkontoret för det omstöpta institutet skulle ligga i Göteborg – och på onsdagen invigdes de nya lokalerna på Lindholmen. 

I stormens öga

– Här finns starka industriella kluster, inom en industri som befinner sig i stormens öga – där förändringarna verkligen händer. Det finns en stark utvecklingsmotor här och bra kompetens i form av ett starkt universitet och Chalmers. Den andra, och kanske viktigaste faktorn, till att vi ska ligga i Göteborg, är att det finns ett så starkt regionalt engagemang här – vi känner att det skulle göra skillnad om vi kom hit, säger Pia Sandvik, vd för RISE.

LÄS MER: Satsning på elfordon ska ge fler jobb

Näringsminister Mikael Damberg (S) menade också att etableringen i Göteborg ska ses i ett större sammanhang, där regeringen nu försöker sprida ut de statliga institutionerna runt om i landet. 
– Det här ligger väldigt väl i linje med regeringens vilja att statliga aktörer ska finnas i hela landet och inte bara i Stockholm, säger han.

2 200 anställda

På det nya huvudkontoret ska nu totalt mellan 30 och 40 personer flytta in.
Ann-Sofie Hermansson (S) hoppas att innovationen, och metoden med tidiga testbäddar, också ska sprida från RISE rena industriforskning till helt nya branscher och områden.
– Om fem, tio år tror och hoppas jag att vi har utvecklat testbäddsverksamheten i Göteborg – och ser mycket mer försöksverksamhet av olika slag ute i verkligheten. Innovation är naturligtvis teknikutveckling och utveckling av industrin, men det finns också mängder av andra områden som vi skulle behöva utveckla, som att krympa klyftorna och se till att den sociala oron försvinner. Även byggindustrin och kultur- och turismnäringen kan säkert ha nytta av olika typer av testverksamhet, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.