Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Här är fritidshusen dyrast

Tjörn, Marstrand och Orust är fortsatt mest populärt när Göteborgarna köper sommarhus. Och det syns på priserna – ett fritidshus på Tjörn kostar nu i snitt 2,6 miljoner kronor. – Många vill ha ett bekvämt boende, nära centralorterna, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg.

Nu kommer fritidshusen ut på marknaden - och i påsk tros den konjunkturkänsliga försäljningen komma igång på riktigt. De göteborgska köparna har av tradition störts intresse för hus och stugor i Södra Bohuslän, kring Orust, på Tjörn och Kungälv/Marstrand. Det intresset bekräftas också i en sifo-undersökning, beställd av mäklaren Bjurfors. I den uppger 38 procent av de cirka 580 tillfrågade göteborgarna att de föredrar Södra Bohuslän om de skulle köpa fritidshus.

Väljer Bohuslän framför Halland

– Göteborgarna har en vana av att ha sommarhus i det området – familjen har kanske haft ett hus där sedan tidigare samtidigt som många från Bohuslän flyttat till Göteborg och därför har en koppling dit. För många som bor i exempelvis Västra Göteborg vore det närmare att ha ett fritidshus i Varberg eller Falkenberg men de föredrar ändå Bohusläns klippor framför Hallands sanddynor, säger Sven-Erik Kristensen.

LÄS MER: Tänk på detta när du köper fritidshus

Kustkommuner i Bohuslän ligger också i topp när du jämför priser på fritidshus runt om i Västra Götaland och Halland. Även i Norra Bohuslän ligger priserna högt - förra årets snitt var till exempel 2,6 miljoner kronor för ett hus i Sotenäs och 2,5 miljoner kronor för ett i Strömstad. Priserna i de sistnämnda kommunerna har tidigare pressats uppåt av norska semesterspekulanter. Just det intresset har dock svalnat något.

Minskat intresse från norrmännen

– Den höga kronkursen är en anledning, norrmännen tycker inte längre att det är lika "billigt" i Sverige. Det är fortfarande många norska spekulanter i Norra Bohuslän, men inte lika många som förut, säger Sven-Erik Kristensen.
Generellt följer priserna på fritidshus utvecklingen på resten av bomarknaden – även om sommarhusförsäljning generellt är mer konjunkturkänslig.

LÄS MER: Här stiger priset på fritidshus mest

– När ekonomin blir sämre är fritidshus och längre resor oftast det första människor kikar på för att dra ner sina kostnader. Den ökade oron i världen kan dock göra att semesterhus i Sverige får ett uppsving. Du behöver inte passera stora flygplatser eller större tågcentraler om du bara ska till ditt hus i Bohuslän – vi ser att fler spekulanter börjat diskutera på det sättet, säger Sven-Erik Kristensen.   

Ute med utedass

Det enkla semesterlivet, med utedass och gasolspis, har sedan länge blivit omodernt. Nu förväntas sommarhuset ha i princip samma standard som hemma.
– Man vill ha ett bekvämt boende. Tätorter, som Skärhamn, Rönnäng och Marstrand blir också mer populära, eftersom många nu vill ha caféer, butiker och all annan slags service nära även när de är på semester, säger Sven-Erik Kristensen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.