Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/31

Här är första bilderna på nya V60

Nya Volvo V60 visade sig vara en rymlig familjekombi, nu är det dags för den tuffare V60 Cross Country. I dag premiärvisades modellen i Stockholm.

20-30 personer från svenska medier befann sig på plats vid Münchenbryggeriet i Stockholm när Volvo Cars premiärvisade Volvo V60 Cross Country. Skynket drogs av prick klockan 16 för att avslöja utseendet på den senaste bilen i Volvofamiljen.

– Det här året har på många sätt varit fantastiskt. Det började i Stockholm i februari när vi lanserade V60, det följdes upp med S60 som vi lanserade i USA i juni samtidigt med vår nya fabrik där. Och nu är det alltså dags för V60 Cross Country, sade en påtagligt nöjd Patrik Widerstrand, global chef för 60-modellerna på Volvo Cars, när han avtäckte bilen.

Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd, kommenterar den senaste bilen i ett pressmeddelande:

– Med nya V60 Cross Country tar vi vår svenska familjekombi från en naturlig livsmiljö till en annan. Vi uppfann Cross Country-segmentet för mer än 20 år sedan och med den här bilen förstärker vi vår mångåriga stamtavla inom säkra och mångsidiga familjebilar med hög prestanda.

"Precis lika förfinad"

Volvo Cars menar att den likt sitt V60-syskon personifierar den mångsidiga svenska familjekombin och att den "tar den svenska herrgårdsvagnen utanför allfartsvägarna".

– V60 Cross Country är precis lika förfinad som övriga bilar i 60- och 90-serien byggda på vår SPA-plattform. Den adderade mångsidigheten i form av högre sittposition, ökad markfrigång och dynamisk fyrhjulsdrift gör att den är lika hemma i stan som ute på landet, säger Henrik Green, Senior Vice President, Research and Development på Volvo Cars.

Ansvarige chefen för den exteriöra designen, Anders Gunnarsson, framhåller att den bygger vidare på det designspråk som nya V60-modellen har där värden som ungdomlighet, dynamik och teknisk förmåga varit viktiga för formspråket.

– Den motsvarande modellen för den större V90 är elegant och distinkt, V60 Cross Country är teknisk och sofistikerad. Den har en bra hållning också – hjulen är flyttade 22 millimeter längre ut än på grundmodellen för V60, säger han.

Och markfrigången är över 21 centimeter att jämföra med grundmodellen för nya V60 som är knappt 13 centimeter, vilket betyder att man sitter högre.

LÄS OCKSÅ:

Tillverkas i Torslanda

Nya V60 Cross Country kommer först att lanseras med bensindrivlinan T5 AWD och dieselmotorn D4 AWD, där det senare alltså betyder att de har fyrhjulsdrift. Mildhybrid- och plug-in hybrid-versioner kommer att lanseras längre fram. Priset på D4 AWD startar på 381 000 kronor vilket om man jämför med motsvarande motor och drivlina för V60 i grundutförande ligger 15 000 kronor högre. Precis som grundmodellen för V60 är Sverige och Norden en viktig marknad för V60 Cross Country – men den säljs globalt.

Kristian Elvefors, vd för Volvo Car Sverige, har stora förhoppningar när det gäller försäljning.

– För de föregående V60-modellen, som lanserades 2014, stod Cross Country för 32 procent av segmentets försäljning och 57 000 bilar såg dagens ljus, säger han.

– Det var en supersuccé.

Modellen tillverkas i Torslandafabriken – kunder kunde börja beställa bilar under tisdagen och produktionen startar senare, i november.

Premiumbil

De nya modellerna är byggda på Volvos SPA-plattform och har ett designspråk och inredning som signalerar att Volvomärket parkerat sig i premiumsegmentet tillsammans med kända tyska märken som Audi, BMW och Mercedes.

En viktig egenskap för just kombimodellerna, som är viktiga på hemmamarknaden, är lastförmågan. Nya V60 Cross Country har samma lastförmåga som grundversionen av V60 – knappt 530 liter. Det är väsentligt mer än förra generationens V60-modell.

Det här är folkhemskombin V60, som lanserades tidigare i år.. Bild: Cyril Zingaro
Det här är folkhemskombin V60, som lanserades tidigare i år.. Bild: Cyril Zingaro

Volvo lanserade den första Cross Country-modellen för över tjugo år sedan med V70-modellen som grund och idag finns den förutom i V60 i V90, gamla S60 och V40.

Fakta: Volvo V60 Cross Country

Vad: En mellanklasskombi med förhöjd markfrigång, fyrhjulsdrift och utrustning för att kunna klara tuffare väglag och väderlek.

Marknad: Global, men liksom övriga V60-varianter är Sverige och Norden viktiga.

Motorer: T5 AWD (fyrhjulsdrift), bensinmotor på 250 hästkrafter med en toppfart på 230 kilometer i timmen, och D4 AWD, dieselmotor på 190 hästkrafter och toppfart på 210. Hybridmotor kommer senare - Volvo uppger inte när.

Terrängkörning: Chassi och fjädring utvecklat för att klara off road-körning, med ett speciellt off road-körläge som kan kopplas in.

Säkerhet: En mängd system, bland annat City Safety och Pilot Assist, för att undvika kollisioner och hjälpa med styrning, acceleration och inbromsning.

Lastutrymme: 529 liter.

Markfrigång: 21 centimeter (V60 i grundutförande 12,8 centimeter).

Pris: Börjar på 381 000 kronor – 15 000 kronor över V60 i grundutförande med samma motoralternativ.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.