Här är bostadsrätterna dyrast

Det senaste fem åren har det varit en prisexplosion för bostadsrätter i Storgöteborg, där en bostadsrätt i snitt nu kostar 39 000 kronor. I Ale har priserna ökat med 96 procent.

Det är Svensk Fastighetsförmedling som låtit kartlägga prisutvecklingen för Storgöteborgs 13 kommuner med statistik från Mäklarstatistik från 2010 och framåt. I samtliga kommuner är uppgången mer än 50 procent de senaste fem åren. 
Storgöteborg toppar nu prisökningarna på bostadsrätter framför de andra storstadsregionerna med en uppgång på 61 procent. I Storstockholm är ökningen 57 procent och Stormalmö 29 procent.


- Storgöteborg har högsta utvecklingen i hela landet, och det ser man framför allt i kranskommunerna med Ale i topp, säger fastighetsmäklaren Jonas Keide på Svensk Fastighetsförmedling i Göteborg.
- Det som händer i kommunerna blir en följd av den kraftiga prisökning som skett centralt i Göteborg och kunder anpassar sina plånböcker och tänker i ett större perspektiv. Man är inte lika låst vid områden och kanske letar bostad snarare än läge under de senaste åren och då hittar guldkorn i våra kranskommuner, säger han.


De kraftiga prisökningarna för bostadsrätter beror på hög efterfrågan och ett lågt utbud, parat med låga räntor och fortsatt hög inflyttning till Storgöteborg.
Sedan 1 juni gäller amorteringskrav på bostadsmarknaden. Fastighetshandeln var intensiv under hela maj och priserna fortsatt höga.
Men även under juli fortsatte prisutvecklingen då kvadratmeterpriset för mindre lägenheter i centrala Göteborg passerade 60 000 kronor.


- Det är en siffra vi inte sett förut. Men var färre lägenheter och det gör att priserna skjuter upp ännu mer, säger Jonas Keide.


Utbudsbristen kommer att bestå däremot tror han att vi kommer att få se en lugnare marknad under hösten.
- Vad vi kan se är att våra kunder upplever sig mer nyfikna på vad någonstans branschen står efter att amorteringskravet gått igenom. Köparna är lite mer nyfikna och försiktiga och hör sig för vad andra spekulanter säger. Förhandsvisningar och förhandsbud förkommer fortfarande men inte i samma utsträckning generellt sett, säger Jonas Keide.


- Men vi ser ingen avmattning. Det är en fortsatt positiv utveckling på priserna men inte i samma takt som tidigare, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.