Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Här är bilarna som säljer bäst

De senaste månadernas nyheter om förbud mot dieselbilar i flera städer och signaler om sjunkande begagnatpriser verkar inte skrämma svenskarna nämnvärt. Varannan personbil som nyregistrerades i juli har diesel i tanken, visar statistik från branschorganisationen Bil Sweden.

Toppåret för dieseldrivna personbilar i Sverige var 2012 – då stod de för två tredjedelar av alla nyregistreringar. Att de hittills i år står för hälften kan tyckas märkligt med tanke på vad som hänt de senaste två åren. Den största sotsvarta nyheten var förstås fifflet inom VW-koncernen som fortfarande växer med uppgifter om att det funnits någon form av kartell bland de tyska tillverkarna för att kringgå utsläppstesterna. Det har spätts på med nyheterna om att både Audi och Daimler (Mercedes) återkallar enorma mängder bilar för att åtgärda motorernas mjukvaror. Ovanpå det kommer långtgående diskussioner om dieselförbud i flera europeiska städer.

"Debatten är helt tokig"

Bertil Moldén, vd på Bil Sweden och talesperson för den samlade bilbranschen i Sverige, anser dock att nyhetsrapporteringen hamnat snett.
– Den debatten är helt tokig och liknar larmen om att chips är cancerframkallande för några år sedan och min uppgift är att driva debatten rätt. Dieselmotorn är fantastisk och släpper ut 30 procent mindre koldioxid och är 30 procent bränslesnålare än bensinmotorn, men allt hänger förstås på vilken soppa du häller i tanken, säger han till TT.
Moldéns poäng är att biodiesel är ett viktigt steg för att nå målet om fossilfria transporter. Han påpekar också att diskussionerna om dieselförbud i en del städer gäller äldre bilar och inte nya modeller som uppfyller de nya så kallade Euro-6-kraven.

Volvo mest sålda bilen

I juli fortsatte försäljningen av nya personbilar i Sverige att stiga - den här gången med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Den mest sålda bilen är också fortsatt en Volvo. Volvo Cars sålde totalt 4 726 bilar i Sverige i juli - 14,2 procent fler än under motsvarande månad i fjol. Den mest sålda modellen är suven XC60. Konkurrenten Volkswagen, som intar andraplatsen på listan över mest sålda märken, sålde samtidigt 3,8 procent färre bilar än juli 2016.
Bil Sweden räknar med att den positiva trenden – den svenska bilförsäljningen har nu ökat i över 3,5 år – även fortsätter. I år väntar sig branschorganisationen registreringar på totalt runt 375 000 nya personbilar i Sverige. Bakgrunden till den ständigt ökande försäljningen är bland annat låga räntor, hög sysselsättning och en mycket starkt svensk högkonjunktur.

I bildspelet här ovan kan du se vilka bilmodeller som hittills i år, är de mest sålda i Sverige.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi