Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karin Carlsson är student vid Handelshögskolan i Göteborg och jobbar dessutom för Unga aktiesparare.
Karin Carlsson är student vid Handelshögskolan i Göteborg och jobbar dessutom för Unga aktiesparare. Bild: Thomas Johansson/TT

Här är aktierna som lockar unga sparare

Suget efter aktier har aldrig varit större – framför allt bland unga sparare. Riskaptiten är dessutom högre.
Här är aktierna som lockar allra mest.

Börsåret 2020 blev unikt. Från en börskrasch under våren när coronapandemin slog till för att därefter återhämta sig extremt väl under andra halvåret.

De kraftiga kurssvängningarna avskräckte dock inte privatspararna, tvärtom. När nu året sammanfattas är det med en rekordnotering när det gäller antalet unika aktieägare. 241 578 tillkom under 2020 jämfört med utgången av 2019 enligt värdepapperscentralen Euroclear Swedens årliga sammanställning.

Ökningen med elva procent betyder att drygt 2,4 miljoner unika aktieägare finns registrerade. Ökningen är också intressant ur ett historiskt perspektiv:

– Ökningen har byggts på under året. Tittar man tillbaka på finanskrisen (2008-2009) tog det längre tid innan sparandet tog fart igen, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Yngre lockas i stor utsträckning

Framför allt är det bland yngre som intresset ökar markant. Gruppen 21–30 år stod för den största ökningen av samtliga åldersgrupper under 2020 när gruppens andel av det totala aktieägandet ökade från 10,9 till 12,7 procent.

– Vi tror att det är flera orsaker, en är att informationen nu finns på många olika andra ställen som chattforum och det diskuteras väldigt mycket mer. Dessutom att det har blivit mycket enklare att handla med aktier, till exempel via appar liksom att courtaget har sänkts hos flera olika aktörer, säger Krister Modin.

Bilden delas av Karin Carlsson som förutom att att hon studerar vid Handelshögskolan i Göteborg också är med och leder utbildningar för Unga aktiesparare.

– Vi anordnar många olika event och utbildningar. Nu går det naturligtvis inte att träffas fysiskt men till exempel vid den senaste träffen hade vi ett rekordstort intresse med 450 anmälningar, säger hon.

För TT:s räkning har Euroclear dessutom brutit ned statistiken på bolagsnivå när det gäller vilka aktier den yngre gruppen valt att investera i under 2020.

Här finns visserligen investmentbolag som Investor och Latour men också aktier som upplevt kraftiga kurssvängningar under pandemin. Bland dessa märks bland annat flygbolaget SAS (minus 42 procent på ett års sikt), hotellkedjan Scandic (minus 45 procent) men också vinnare som livekasinooperatören Evolution (upp hela 173 procent).

– En förklaring kan vara att personer som investerar i dessa bolag ser det mer som en möjlighet till uppgång om marknaden stabiliserat sig efter pandemin. Om aktiekursen inte skulle förändra sig nämnvärt har det troligtvis inte så stor inverkan på aktieägarens totala investering, säger Krister Modin om aktierna som fallit kraftigt.

– Vi pratar inte enskilda bolag på våra träffar utan lyfter att det är jätteviktigt att sprida sina risker och ha ett långsiktigt perspektiv, säger Karin Carlsson.

Kraftiga ras

Under de senaste veckorna har också aktiemarknaden handlat mycket om de kraftiga kursuppgångarna och därefter rasen i bolag som amerikanska Gamestop. Bolag som blankats av hedgefonder men som småsparare via olika forum gått ihop för att få upp aktiekursen för.

– Generellt ser jag negativt på det. Jag tror att det finns flera som förlorat pengar och sedan blivit avskräckta att spara på börsen då man dragits med, säger Karin Carlsson.

Rådet hon ger nya medlemmar är att även om man tar del av aktietips via olika sociala plattformar, som Tiktok eller Instagram, så ska man själv även hämta in information om företagen.

– Samtidigt är det något som jag tror vi kan få se mera av. Det är en ny generation som nu kliver in på börsen och man hänger också på nya forum.

Tobias Österberg/TT

Intresset för aktier har ökat kraftigt, säger Karin Carlsson som jobbar för Unga aktiesparare.
Intresset för aktier har ökat kraftigt, säger Karin Carlsson som jobbar för Unga aktiesparare. Bild: Thomas Johansson/TT