Det kommer att bli trångt på herrarnas på årets Nobelprisceremoni. Arkivbild.
Det kommer att bli trångt på herrarnas på årets Nobelprisceremoni. Arkivbild.

Här är årets nobelpristagare

Nu är samtliga av årets mottagare av Nobelpris tillkännagivna. Alla pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

ANNONS
|

Nobelpriset i fysiologi eller medicin:

Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

Nobelpriset i fysik:

Årets Nobelpris i fysik går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten.

Priset går till amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

ANNONS

Nobelpriset i kemi:

Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson.

De tilldelas priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur:

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas författaren Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat "Återstoden av dagen" och "Berg i fjärran".

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", lyder en del av motiveringen.

Nobels fredpris (utdelas av norska Nobelkommittén):

Årets fredspris tilldelas den Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Amerikanen Richard H Thaler får årets ekonomipris. Han har utvecklat analysen av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden.

TT

ANNONS