Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Aktiemässigt har det planat ut, men inte resultatmässigt", säger aktiestrateg Christopher Lyrhem och utvecklingen på Stockholmsbörsen.

Hälsovård och telekom vinnare på börsen

Stockholmsbörsen har mattats av något efter fjolårets rekordår, men spridningen är stor och efter ett halvår finns både vinnare och förlorare. Telekombolagen börjar se en ljusning medan banksektorn tampas med oro över den svenska bostadsmarknaden.

Halvägs in i 2018 är OMXS30 ned 1,2 procent.

- Aktiemässigt har det planat ut, men inte resultatmässigt. Ordertillväxten är fortfarande stark men en viss del av potentialen tecknades in under de föregående två åren. Inklusive utdelningar är Stockholmsbörsen helt vid nollan, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB.

Bostadsmarknaden oroar

Aktiemarknaden visar dock på stor spridning.

Bland förlorarna finns en handfull banker – i slutet av juni ligger SEB, Nordea och Handelsbanken på mellan minus 9 och minus 14 procent. Något som enligt Christopher Lyrhem beror på två saker – osäkerheten kring de svenska bostadspriserna samt räntenivåerna som fortsätter att pressas via den negativa reporäntan och digitalisering.

Även byggbolag som JM och Skanska har påverkats av oron på bostadsmarknaden. Dessa är ned på minus 16 respektive 8 procent.

- Det har varit en extremt stark marknad inom byggnation fram tills för ett år sedan ungefär. De ekonomiska kalkylerna såg väldigt bra ut, men ett skifte har uppenbarligen skett, säger Christopher Lyrhem.

Traditionella detaljhandlare, där H&M är den klart tyngsta aktören, går fortsatt kraftigt minus.

- Digitalisering är det lysande temat, i Norden och globalt. Digitala moderna bolag går bra generellt, men vad gäller äldre detaljhandlare är aktiemarknaden rädd för det stora skiftet som syns som kraftigast i USA, Storbritannien och Kina.

Hälsovård och telekom på plus

På andra sidan måttstocken finns telekomutrustningsbolagen som efter en tid av svag sektorkonjunktur och tuff konkurrens nu börjar se en ljusning. Comhem, Ericsson, Telia och Tele2 går starkt med tvåsiffriga värdeökningar under det första halvåret.

- Här har vi fått en stabilisering och en markant förbättring – en del av de här företagen har dessutom gjort en del aktieägarskapande åtgärder, säger Christopher Lyrhem.

Ett flertal bolag inom hälsovård går också en positiv utveckling till mötes. Strålterapibolaget Elekta och läkemedelsföretaget Swedish Orphan Biovitrum, som utklassar de större bolagen på Stockholmsbörsen, är uppe med omkring 70 procent.

Mogen högkonjunktur

Christopher Lyrhem är försiktig – men ändå något positiv – inför börsåret 2018. Orosmolnet är dock, förutom det stundande handelskriget med USA i centrum, den mognande högkonjunkturen.

- Vi har nu sett en nio år uppåtgående börsmarknad. Sysselsättningen i USA ligger på nivåer där det historiskt har varit förståndigt att bli lite mer försiktig, säger Christopher Lyrhem.

Rättad: I tidigare version angavs fel siffra för hur OMXS30 har gått fram till halvårsskiftet.