Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alexander Ernstberger, vd för pensionsbolaget Allra, kan bli häktad i dag. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Häktningsförhandling mot Allras vd

Pensionsbolaget Allras vd Alexander Ernstberger kan bli häktad under eftermiddagen. Förhandlingen har inletts i Stockholms tingsrätt. En tidigare toppchef inom Allra häktades tidigare under dagen.

Iklädd en grön t-shirt och försedd med handfängsel fördes Alexander Ernstberger in i rättssalen. Åklagaren Thomas Hertz vill ha honom häktad för grov trolöshet mot huvudman, brott som enligt åklagaren begåtts under 2012. Han ser risker både för att Ernstberger lämnar Sverige och försvårar utredningen genom att undanröja bevis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förhandlingen hålls bakom stängda dörrar, men innan åhörarna fick lämna framkom att Ernstberger motsätter sig häktningen.

- Alexander Ernstberger bestrider åklagarens påstående om att det föreligger sannolika skäl. Han bestrider likaså att det föreligger häktningsskäl, sade hans advokat Slobodan Jovicic.

Blåst pensionssparare?

Ernstberger är tillsammans med ytterligare en person huvudägare i Allra. Bolaget misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer.

Thomas Hertz konstaterar ett det är en komplicerad brottsutredning.

Den omfattar en rad personer. En person är häktad sedan tidigare, och under förmiddagen häktades även Olle Marcusson, som var vd för Allras fondbolag i Luxemburg. Marcusson, som i likhet med Ernstberger har suttit anhållen sedan i tisdags, är på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Tingsrätten beslutade också om kvarstad på drygt 242 miljoner kronor, något som Pensionsmyndigheten yrkat på. Det är pengar som ska säkras i väntan på en eventuell dom längre fram.

- Under förhören som har hållits under förundersökningen hittills har misstankarna stärkts, säger kammaråklagare Thomas Hertz till journalister utanför rättssalen.

Olle Marcusson förnekar brott.

Innan han kom till Allra var han vd för Oak Capital, det bolag som Allra gjort några av de affärer som står i centrum för brottsutredningen med. Brotten som Marcusson misstänks för ska ha begåtts under 2011 och 2012.

"Inte fejk eller fusk"

Men enligt Marcussons advokat Per E Samuelson har åklagaren dragit alltför för långtgående slutsatser utifrån det material som finns.

- Att någon häktas i Sverige är ingen värdemätare på om någon är oskyldig eller skyldig. Det här är fråga om riktiga affärer, ärligt förtjänad provision. Allt eftersom tiden kommer, så kommer vi att få möjlighet att syna åklagarens kort. När vi har gjort det så kommer folk att se att det inte är något fejk eller fusk i de här affärerna, säger Samuelson.

Enligt advokaten är hans klient "trygg i förvissningen att han gjort det här rätt och riktigt".