Hållbarhet styr hur staten sköter pensionerna

Som en av Europas största pensionskapitalförvaltare har statliga Andra AP-fonden ett viktigt uppdrag. Förutom säker investering av pensionskapitalet innefattar det ett hållbart tänk som ska genomsyra hela fondens själ.

ANNONS
|

Statliga Andra AP-fonden harhållbarhet integrerat i förvaltningenav det svenska pensionskapitalet.Fonden förvaltar drygt 352 miljarderkronor och är en av Europasstörsta kapitalförvaltare med investeringaröver hela världen.I Göteborg arbetar 67 personer påkontoret på Östra Hamngatan ochvd för förvaltningen sedan 2006 ärEva Halvarsson. För henne är hållbarhetett självklart förhållningssättoch en förutsättning för arbetet ifonden.

– Hållbarhet är något som engagerarhela kontoret och som vi jobbarmed dagligen, säger hon.

– Vi är en global pensionsfondoch jag tror det är ganska unikt.Vi ligger verkligen i framkant. Viarbetarmed hållbarhet i processeroch analyser och vi ökar vårkompetens genom att bjuda införedragshållare inom till exempelmiljöfrågor. Vi engagerar oss imångfaldsfrågor. Det finns mångainfallsvinklar och jag ser det som ettförhållningssätt i uppdraget, sägerEva Halvarsson.

ANNONS

ANDRA AP-FONDEN ÄR en av fembuffertfonder för det svenska pensionskapitalet.Fondens uppdrag äratt placera svenskarnas pensionskapitallångsiktigt och med stadig avkastning.När det gäller hållbarhetfokuserar man påfyra olika områden:klimat, mångfald, ägarstyrningoch transparens.

– Vi har till exempel som ambitionatt ha en portfölj i linje medtvågradersmålet. Och genom attengagera oss i olika styrelser ochsammanhang kan vi påverka, sägerEva Halvarsson.

83 procent av det totala fondkapitaletpå352 miljarder förvaltar AndraAP-fonden själv, de resterande17 procenten sköts av externa förvaltare.Fonden använder till exempelolika matematiska modeller ochalgoritmer för att hitta lämpliga investeringarsom uppfyller kraven påhållbarhet. Analysen av företagenshållbarhetsarbete i exempelvis Kinagörs av externa förvaltare i närasamarbete med Andra AP-fonden.

SEDAN 2003 HAR Andra AP-fondenpublicerat ett kvinnoindex som syftartill att mäta andelen kvinnor istyrelser och företagsledningari börsnoterade företag, samt andelenkvinnor som examinerasinom civilingenjörs‐,ekonom‐ ochjuridikutbildningar.Målet är attlångsiktigt påverka hur man kan öka andelen kvinnor genom val tillstyrelser och ledningar.

– Första mätningarna var på6procent, nu är det 34 procent kvinnori bolagsstyrelserna. Det har hänten del på femton år. Vi vill investerai de bolag som utvecklas bästoch vi ser att bolag med kvinnor istyrelserna utvecklas bättre. Manmissar en massa kompetens omman utesluter kvinnor, säger EvaHalvarsson.

GENOM ATT INVESTERA i en fondsom heter Women EntrepreneursDebt Fund, som hjälper kvinnor itillväxtländer med exempelvis långör det förvaltade kapitalet enligtEva Halvarsson dubbel nytta.

ANNONS

– Vi fårbra avkastning och dethjälper kvinnorna vilket i sin turgör att BNP ökar och kapitalmarknadernai dessa länder utvecklas,säger hon.

2018 fick Andra AP-fonden försin hållbarhetsredovisning för andra året i rad utmärkelsen ”Commended”i Responsible Investor ReportingAwards. Detta var ett delatandrapris de fick i konkurrens med500 andra globala pensionsfonder.

– Det är ett bevis påatt vi liggeri framkant när det gäller rapportering.Det är jättekul och en ära att fåutmärkelsen, säger Eva Halvarsson

Fakta: Eva Halvarsson

■■ Gör: är vd påAndra APfonden.

■■ Ålder: 55 år.

■■Bor: Askim.

■■Intressen: ishockey, opera,skidåkning och tennis.

■■Favoritlag: Leksand.

ANNONS