Här är största riskerna på nätet

Stulna lösenord, övervakningsskandaler och utpressningsmejl. I takt med att vi blivit mer beroende av nätet ökar cyberbrotten. Här är några av de största riskerna du utsätter dig för på nätet.

ANNONS
|

Fredrik Blix är doktor i cybersäkerhet vid Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Han hjälper GP att ut reda ut vad som är mest riskfyllt på nätet.

LÄS MER:Han fick sitt drömjobb – etisk hacker

1. Du har ingen katastrofplan

När vardagen blir allt mer digitaliserad blir vi också mer beroende av att tekniken fungerar. Och det gör den inte alltid.

– En av de största riskerna idag handlar om problem med tillgängligheten. Slutar mobiltelefonen att fungera kan du få svårt att göra dig nådd och du kanske inte heller kan betala dina räkningar, säger Fredrik Blix.

Att hemmen blivit smartare har ökat sårbarheten – ligger nätet nere kanske det inte ens går att komma in genom ytterdörren.

ANNONS

Vissa processer ligger utanför ens egen kontroll.

– Är systemen som styr vattenledningen utslagna kanske du inte får vatten, säger Fredrik Blix.

Han uppmanar alla att göra egen analys, ett slags digital katastrofplan.

– Sätt dig ner och tänk igenom vilka digitala tjänster du är beroende av och vad du gör om de inte fungerar en dag. Har du en plan B?

Artikeln fortsätter under enkäten.

Känner du dig säker på nätet?
Bild: Lisa Thanner

Mirsad Usmanovic, 38 år, jobbsökande, Helsingborg

grade crossed
– Ja, jag brukar faktiskt inte vara så mycket på nätet. Men när jag är det känner jag mig inte orolig.
Känner du dig säker på nätet?
Bild: Lisa Thanner

Ulrika Stigeborn Hernelid, 38 år, översättare, Göteborg

grade crossed
– Ibland kan jag bli lite tveksam om jag ska handla på en sajt som inte känns seriös, men annars känner jag mig säker. Jag har till exempel ett system för mina lösenord som är lätt att komma ihåg.
Känner du dig säker på nätet?
Bild: Lisa Thanner

Patrik Löfgren, 24 år, student, Göteborg

grade crossed
– Ja, det gör jag. Jag har säkra lösenord som jag byter varannan månad, det måste vi göra på universitetet.
Känner du dig säker på nätet?
Bild: Lisa Thanner

Eleonor Ekström-Frisk, 64 år, frilansjournalist, Göteborg

grade crossed
– Ja, jag känner mig säker. På min tidigare arbetsplats var vi med om en attack, och då fick jag lära mig om hur till exempel hur ett lösenord ska se ut för att vara säkra.

2. Du har osäkra lösenord

Förmodligen vet du redan om det – dina lösenord är inget vidare. Men du tycker det är svårt att hålla reda på konton och lösenord redan i dag och vill inte göra det ännu mer komplicerat.

– Lösenord är ett gissel. Det är lätt att snegla när någon slår in det och angriparen kan också till exempel lyssna av tangentbordet, det finns många metoder att komma åt lösenord på. Därför försöker man mer och mer gå över till biometriska lösningar, alltså fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, som är säkrare eftersom de inte går att avlyssna på samma sätt, säger Fredrik Blix.

LÄS MER:Känsliga uppgifter läckta om tusentals läkare

Han är övertygad om att lösenorden är på väg att försvinna. Men fram till dess är hans tips att använda sig av webbläsarens lösenordshanterare. De lösenord som används ska vara långa, med både små och stora bokstäver och specialtecken.

ANNONS

– Däremot behöver man inte byta lösenord regelbundet, det blir bara svårare att komma ihåg då.

LÄS MER:Därför bör du vara med när ditt barn spelar Fortnite

Fredrik Blix:s bästa tips för säkrare liv på nätet

1. Byt router. Ring din internetleverantör och skaffa en ny router om den är gammal, så att den därefter säkerhetsuppdateras automatiskt. När den kommer, gå igenom inställningsguiden för att sätta ett säkert lösenord för ditt trådlösa nätverk. Byt namn från ”Svenssons” till något som inte kan förknippas med dig.

2. Byt lösenord. Inte ens din kärlek ska ha tillgång till ditt lösenord, det är personligt – det är bara du som ska ha det. Byt till ett bra och säkert lösenord som du kan komma ihåg. Man behöver däremot inte byta lösenord regelbundet. Om du inte orkar hålla reda på flera lösenord, dela upp det så känsliga tjänster har ett separat lösen och okänsliga ett annat.

3. Använd lösenordshanterare: I webbläsaren finns ju en lösenordshanterare – använd den. Använd också ansiktsigenkänning eller fingeravtryck – det är säkrare än tangentbord som kan lyssnas av.

4. Kryptera datorn. Se till att datorn har ”brandväggen” påslagen (ett program som styr vilken trafik till Internet som är tillåten) och att data lagras krypterat på hårddisken, detta ingår idag på de flesta datorerna och kan slås på. Då skyddar du dig ifall du blir av med datorn, och då kan ingen ta del av innehållet utan ditt lösenord. När datorn senare raderas och ominstalleras så kan inte heller information återskapas, vilket annars oftast går.

5. Tänk efter innan du klickar på länkar och ger ditt lösenord eller installerar något program eller app. Är du osäker, ring upp personen som skickat.

3. Gammal teknik

Har du en gammal Ipad till barnen eller en äldre övervakningskamera? Då kan en angripare relativt lätt ta sig in i ditt nätverk genom dessa.

– En övervakningskamera äldre än fem år är bara att slänga, leverantören har slutat att säkerhetsuppdatera den och den kan vara full med fel. En angripare kan då använda kameran för att övervaka dig i stället för tvärtom. När jag tittade på detta för några år sedan fanns det hundratals sårbara kameror i Sverige där man streamade video och ljud direkt ut på nätet., säger Fredrik Blix.

Är routern gammal är det läge att byta ut den så att den sedan säkerhetsuppdateras automatiskt. Även telefoner och datorer ska uppdateras regelbundet.

LÄS MER:Företagare betalar miljarder till organiserad brottslighet – skäms för att anmäla

4. Nätfiske

De flesta har förmodligen blivit lockade av nätfiskare – en angripare som skickar ett meddelande eller en länk och hoppas att du ska bita tag i betet. Det sker via mejl, sms och i sociala nätverk.

– Allra vanligast är att det kommer upp en inloggningsruta där du ombeds att logga in igen för att lura av dig användarnamn och lösenord. På företag är detta ett jättestort problem – anställda som klickar på en länk som gör att utpressningsvirus kommer in i systemen. Klicka aldrig på länkar från okända avsändare, säger Fredrik Blix.

ANNONS

Klassiska virus är däremot inte så stort problem idag.

– Det har blivit mycket bättre, virusprogrammen har blivit effektivare, vi har nästan kommit tillrätta med virusplågan.

LÄS MER:Mängder av svenska företag i ny it-läcka

Vad har mer blivit bättre?

– Att handla på nätet är oftast säkert idag. De flesta företag har säkra, etablerade betalningslösningar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS