132 kontor runt om i landet ska stängas när Arbetsförmedlingen ska spara.
132 kontor runt om i landet ska stängas när Arbetsförmedlingen ska spara. Bild: Bengt Kjellin

Här är kontoren i Västsverige som läggs ner av Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen ska stänga 132 kontor landet runt – varav 26 i Västra Götaland och Halland. Servicen till arbetssökande ska i stället ske allt mer via nätet.
– Det blir som att betala räkningar, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.

ANNONS
|

Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som stängs i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.

"Tung dag för de anställda"

I Göteborgsregionen och Halland föreslås tolv kontor att läggas ner, i övriga Västra Götaland handlar det om ytterligare fjorton. Exakt hur många anställda som måste lämna Arbetsförmedlingen i västra Sverige är ännu oklart. Centrala förhandlingar pågår.

– Det är självklart en tung dag för många av våra medarbetare i dag. Jag har också pratat med en del kommuner som är bekymrade, men vi har en bra dialog. Men samtidigt har vi varit involverade lokalt i framtagandet kring förslaget, säger Eva Lindh Pernheim, chef på Arbetsförmedlingen i Göteborgsregionen och Halland.

ANNONS

Gallringen som nu görs innebär att myndigheten stänger 132 av de 242 arbetsförmedlingskontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.

Texten fortsätter efter faktarutan.

Fakta: De här kontoren läggs ner i Göteborgsområdet, Västra Götaland och Halland

Göteborgsområdet

● Ale

● Göteborg Angered

● Göteborg Etablering (på Stampgatan)

● Göteborg Frölunda

● Härryda

● Lerum

● Partille

● Stenungsund

Halland

● Kungsbacka

● Falkenberg

● Hylte

● Laholm

Övriga Västra Götaland

● Vårgårda

● Svenljunga

● Tranemo

● Ulricehamn

● Mark

● Falköping

● Mariestad

● Skara

● Mellerud

● Munkedal

● Sotenäs

● Vänersborg

● Dals Ed

● Tanum

I Göteborg kommer bland annat AF:s kontor i Angered och Frölunda att försvinna. Områden där det bor många av de grupper som kan befinna sig längre ifrån arbetsmarknaden.

– Vi finns ju kvar i Göteborg. Arbetsförmedlingen finns ju här och med kommunikationer går det snabbt att ta sig till närmsta kontor, säger Eva Lindh Pernheim.

Kungsbacka är också en av de kranskommuner förlorar också sin arbetsförmedling, där arbetssökande framöver får åka till Mölndal eller Varberg för personlig service.

Mer ska skötas digitalt

Framöver är det tänkt att mer av kommunikationen mellan Arbetsförmedlingen, företag och arbetssökande ska skötas digitalt, på samma sätt som hos Skatteverket och Försäkringskassan.

– Det är den vägen som alla verksamheter och myndigheter går just nu, och här finns möjligheter både för arbetsgivare och arbetssökande att gå in och titta på våra hemsidor. Sedan har vi också service på distans, där vi har byggt ut vår kundtjänst och kommer att fortsätta att bygga ut den ganska kraftfullt under året, säger Eva Lindh Pernheim.

De första kontoren i stängningsvågen kommer att slå igen omkring nyår, tror generaldirektören Mikael Sjöberg. Men inget är helt bestämt ännu.

ANNONS

LÄS MER: Arbetsförmedlare får jobb i kundtjänsten

Många arbetssökande vill gärna se att det blir lättare att hålla kontakt med Arbetsförmedlingen på distans.

– När vi tar fram nya digitala tjänster behöver vi nästan inte marknadsföra dem, säger Mikael Sjöberg.

Arbetsmarknadsministern kritisk

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson är inte lika entusiastisk till Arbetsförmedlingens nedläggningsbeslut och riktar kritik mot generaldirektören som fattat beslut mot hennes inrådan.

– Jag anser att det är ett förhastat beslut som generaldirektören har tagit. Vi behöver en helhetsbild över var arbetsförmedlingens kontor bäst ska vara kvar och i vilken takt det är möjligt att stänga vissa kontor, säger Ylva Johansson till TT.

Akademikerförbundet är också kritiskt mot nedläggningsförslaget.

– Beskedet visar hur ogenomtänkt och oförsvarlig den stora budgetnedskärningen är. När staten abdikerar från arbetsmarknadspolitiken i stora delar av landet innebär det i praktiken att ansvaret inte kan tas av någon eftersom stora delar av landet saknar en marknad med fristående aktörer och kommuner inte har förutsättningar eller beredskap för att ta över, skriver Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, det största Saco-förbundet på Arbetsförmedlingen i en kommentar.

ANNONS