Här är de dyraste bostadsaffärerna – i din stadsdel i Göteborg

Stora lyxvillor, vidsträckta tomter eller påkostade lägenheter i city. Här är de dyraste bostäderna som har sålts det senaste året – i varje stadsdel i Göteborg.

ANNONS
|

16 miljoner kronor – så stor är skillnaden mellan de dyraste bostadsaffärerna på Västra Hisingen och i Angered de senaste tolv månaderna.

Faktum är att de tre dyraste bostäderna som sålts det senaste året, enligt Hemnet, ligger på Västra Hisingen. Det rör sig om stora villor för 21, 18 respektive 17,5 miljoner kronor.

I Angered är den dyraste bostadsaffären mer blygsam: en villa på 114 kvadratmeter som kostade 4,6 miljoner kronor.

LÄS MER:Här är gatorna i Göteborg där det är dyrast att bo

Närhet till havet eller tradition

Enligt Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån, är det olika faktorer i olika delar av stan som styr vad som gör en bostad attraktiv.

– Västra delen av Göteborg och kanske även Torslanda kännetecknas av havsnära lägen. Det har alltid varit populärt att bo nära vatten och natur. Sen finns till exempel Örgryte som ofta sticker ut i prisstatistik. Där är det snarare historik och tradition som pressar upp priserna – status, helt enkelt. Dessutom ligger Örgryte så centralt, du har villaområden där men samtidigt väldigt nära till stan, säger hon.

ANNONS
Porträttbild på Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån.
Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån. Bild: Fastighetsbyrån

I centrala Göteborg är de dyraste bostäderna av ett annat slag: lyxiga, stora våningar mitt i city eller i Linnéstaden.

– Där kommer man in på att vissa gator ger ett högre värde. Det kan handla om sådana saker som utsikt, och återigen om tradition och status. De allra dyraste våningarna ligger ofta i gamla, vackra sekelskiftesbyggnader, säger Alexandra Jönsson.

– Sen är det stabila bostadsrättsföreningar som är i princip obelånade. Då blir avgifterna låga vilket kan ge väldigt höga köpeskillingar.

LÄS MER:Expertens supertips: Så ska du tänka inför bostadsvisningen i höst

Stora företag skapar förutsättningar för lyxmarknaden

Marknaden för de allra lyxigaste bostäderna i Göteborg är inte lika stor som exempelvis den i Stockholm. Men Alexandra Jönsson tror att den kommer fortsätta att peka uppåt:

– Vi har många storföretag här i regionen som attraherar anställda från i princip hela världen. Och så länge de företagen fortsätter att ha sina chefspositioner lokalt i Göteborg så kommer det fortsatt att finnas en efterfrågan på de lyxigaste bostäderna, säger hon.

Här är de dyraste bostäderna som sålts de senaste 12 månaderna i respektive stadsdel, enligt uppgifter hämtade från Hemnet.

De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg

Angered: 4 600 000 kronor

grade crossed
I maj 2020 såldes en villa på114 kvadratmeter på gatan Åkanten i Angered. Förutom huset som byggdes 1973 fick köparen också en tomt på 1 054 kvadratmeter för pengarna.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Mia Höglund

Askim-Frölunda-Högsbo: 16 500 000 kronor

grade crossed
Det dyraste köpet de senaste 12 månaderna gällde en sexrumsvilla på 260 kvadratmeter i Hovås, närmare bestämt på Smedvägen. Huset byggdes 1962 och ligger på en 1 397 kvadratmeter stor tomt. Det såldes i juli 2020 – och blev en halv miljon billigare än det begärda utgångspriset.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Henrik Björnsson

Centrum: 15 400 000 kronor

grade crossed
Den dyraste bostaden i Centrum och den dyraste bostadsrätten i hela Göteborg som sålts det senaste året ligger på Engelbrektsgatan i Lorensberg. För nästan 15 och en halv miljon fick köparen en femrumslägenhet på 210 kvadratmeter. Såldes i oktober 2019.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Anders Ylander

Lundby: 8 700 000 kronor

grade crossed
En bostadsrätt på Miraallén i Sannegårdshamnen som såldes i juni 2020. Det gällde en 172,5 kvadratmeter stor lägenhet med fem rum i ett hus alldeles intill vattnet.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Kent Hallgren

Majorna-Linné: 14 050 000 kronor

grade crossed
En bostadsrätt på Linnégatan bestående av fem rum på 150 kvadratmeter. När den såldes i september 2019 hade den gått upp 1,35 miljoner gentemot det begärda utgångspriset.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Anders Ylander

Norra Hisingen: 11 500 000 kronor

grade crossed
Norra Hisingens dyraste bostadsaffär det senaste året gällde en gård i Säve med adressen Älvkullevägen som såldes i oktober 2019. Bostadshuset byggdes 1990 och är 180 kvadratmeter stort. Dessutom ingick över 90 000 kvadratmeter mark.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Mia Höglund

Västra Göteborg: 15 900 000 kronor

grade crossed
Nästan 16 miljoner kronor gick denna åttarumsvilla på Södra Breviksvägen för när den såldes i september 2019. Huset byggdes 2002, är 284 kvadratmeter stort och ligger på en tomt på 1 175 kvadratmeter.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Anders Ylander

Västra Hisingen: 21 000 000 kronor

grade crossed
Den dyraste bostadsaffären i Göteborg det senaste året ägde rum i Torslanda. Där såldes denna villa på Lilletummens väg. Den består av 6 rum och 253 kvadratmeter och köptes för 21 miljoner kronor i juli 2020. Tomtarean är 2 007 kvadratmeter och byggåret 2002.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Olof Ohlsson

Örgryte-Härlanda: 15 100 000 kronor

grade crossed
I augusti 2019 såldes en villa på Skårsgatan för över 15 miljoner. Köparen lade därmed vantarna på en 216 kvadratmeter stor bostad, byggd 1945, och en tomt på 794 kvadratmeter. Under budgivningen gick priset upp med hela 4,6 miljoner kronor.
De dyraste bostadsaffärerna i Göteborg
Bild: Google Streetview

Östra Göteborg: 8 250 000 kronor

grade crossed
Villa i Utby, Tvärskedet, som såldes i oktober 2019. Huset består av 10 rum fördelade på 200 kvadratmeter och med en tomt på 651 kvadratmeter. Byggdes 1951.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS