STOCKHOLM 20170316Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
STOCKHOLM 20170316Pensionsfondsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Här är 00-talets största pensionsskandaler

Gigantiska pensionsavtal, lyxrenoveringar och skyhöga fondavgifter är huvuddragen i vad som kommit att bli de största pensionsskandalerna under 2000–talet.

ANNONS
|

Få saker upprör så mycket som fiffel och båg kring pensionen, oavsett om det rör hisnande pensionsavtal för bolagschefer eller misstänkta marknadsföringskampanjer i premiepensionssystemet. Vad samtliga skandaler har gemensamt, förutom pensionen, är att de återkommande skapar medialt rabalder. Det är heller inte helt ovanligt att härvorna slutar med rättsliga påföljder.

Här nedan följer tre av 2000–talets största pensionsskandaler.

Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Allra–härvan

grade crossed

I början av 2017 briserar vad som har kallats den största skandalen sedan premiepensionssystemets införande för närmare 20 år sedan.
Då avslöjar Svenska dagbladet att premiepensionsjätten Allra använt sig av falsk marknadsföring kopplat till bolagets skyhöga fondavgifter samtidigt som avkastningen varit mycket låg.
Senare samma vår köpstoppas Allra på fondtorget och strax därefter kastar Pensionsmyndigheten ut bolaget ur pensionssystemet.
I samband med avstängningen polisanmäle myndigheten fem personer, däribland huvudägarna Alexander Ernstberger och David Persson Rothman för bland annat trolöshet mot huvudman.


Under hösten 2017 beslagtar åklagare 140 miljoner kronor kopplade till Allras verksamhet i Dubai. Samtidigt begärs en person med kopplingar till förvaltningsbolaget Oak Capital häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Några veckor senare häktas även Allras vd Alexander Ernstberg.


Den 1 oktober 2018 åtalas Alexander Ernstberger och 3 andra Allratoppar för mutbrott, grovt brott, samt grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman och penninghäleri.

I början av 2019 lämnar Pensionsmyndigheten in ett skadeståndsanspråk om 210 miljoner kronor, vilket man anser är den skada som de fyra åtalade har orsakat premiepensionsspararna.
Vidare kräver att de fyra ska stå för myndighetens rättegångskostnader.

Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Skandia–skandalen

grade crossed
I början av 2000-talet hamnar det anrika försäkringsbolaget Skandia i rampljuset då omfattande bonusprogram och bolagsbekostade lyxrenoveringar uppdagas.
Kritikerstormen tar fart på riktigt hösten 2003 när bolagets egen utredare Otto Rydbeck kan avslöja hur toppchefer i Skandia försökt dölja kostnader för renoveringar av lyxlägenheter i Stockholms innerstad.
Strax därefter inleds en förundersökning mot bland annat förre vd:n Lars–Eric Petersson (bilden), den tidigare finanschefen Ulf Spång och förre personalchefen Ola Ramstedt.
I september 2005 åtalas den förre koncernchefen Petersson för grov trolöshet mot huvudman. Under de kommande månaderna blir även Ramstedt och Spång åtalade, den senare för grovt skattebrott.
I maj 2006 döms den förre Skandiachefen Petersson till två års fängelse, en dom som överklagas och senare ogillas av Svea Hovrätt.
Under 2007 döms Ramstedt till ett och ett halvt års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Han blir den enda av Skandiadirektörerna som fälls i härvan och fick därmed själv bära ansvaret för lyxrenoveringarna om över 15 miljoner kronor som Skandia bekostat.

Under perioden 2000–2003 sjunker Skandia som en sten på börsen och pensionsspararnas kapital i Skandia Liv minskar kraftigt.
Bild: STEFFEN SCHMIDT

Pensionsaffären kring Percy Barnevik

grade crossed

Få företagsledare är så tätt sammankopplade med sin pension som den tidigare Asea– och ABB–chefen Percy Barnevik. När styrelsen för det svensk–schweiziska industribolaget ABB gick ut offentligt och ifrågasatte Barneviks pensionsavtal 2002 ska pensionsbeloppet ha vuxit till över 900 miljoner kronor.


Skälet till den hisnande nivån följde på det avtal som Barnevik fick i samband med att ABB bildades 1988. I det fastslogs att pensionen skulle beräknas på både lön och bonus, där bonusdelen var kopplad till ABB:s kursutveckling på börsen. Och eftersom aktien sköt i höjden under hans tid på som vd för bolagen steg också pensionen raketartat.


En stor del av pengarna fick han, efter skandalen briserat, lämna tillbaka – resten använde han för att starta en helt ny karriär, som filantrop.

LÄS MER:Så maxar du pensionen

LÄS MER:Psykologens tips för att bota pensionsångesten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS