Christer El-Mochantaf, chefredaktör på GT.
Christer El-Mochantaf, chefredaktör på GT. Bild: Hanna Brunlöf

GT:s redaktion krymper

GT och Kvällsposten gör en omorganisation och skär ner på personalstyrkan. På Göteborgsredaktionen kommer man att bli omkring fem medarbetare färre, uppger chefredaktören Christer El-Mochantaf:
– Det tråkiga är att vi blir av med ett gäng mångåriga medarbetare, säger han.

ANNONS
|

Personalstyrkan på Expressens Malmö- och Göteborgseditioner Kvällsposten och GT krymper. Det informerade ledningen medarbetarna om på tisdagen.

– Vi berättade för vårt gäng igår att vi sjösätter en ny strategi. Det innebär i korthet att vi satsar mer på det som vi ser som vår usp, det vill säga unika avslöjanden, granskningar och reportage. Det är helt i linje med vad våra läsare läser och är beredda att betala för, det som vi kallar för vår premiumjournalistik, säger Christer El-Mochantaf.

Han fortsätter:

– Det tråkiga är att vi blir av med ett gäng mångåriga medarbetare, som har varit bemanningsanställda. De är jätteomtyckta och har gjort ett fantastiskt jobb.

ANNONS

Förändringarna har ännu inte förhandlats med facket, men Christer El-Mochantaf uppger att man antagligen kommer att bli fem medarbetare färre på GT efter omorganisationen. De som kommer att lämna är anställda via bemanningsföretag, vilket innebär att det inte är några tillsvidareanställda som blir uppsagda.

LÄS MER:Många medarbetare och även vd:n lämnar Bulletin

Ska sköta snabb nyhetsbevakning från Stockholm

I Göteborg kommer man därmed satsa mindre på det som Christer El-Mochantaf kallar för mängdrapportering. Den snabba nyhetsrapporteringen kommer istället ske via Expressens redaktion i Stockholm.

– Då tänker jag till exempel en bil som kör av vägen eller ett ödehus som brinner i Borås eller i Trollhättan eller någon annanstans i vårt område. Där har väl inte läsarna GT som primär nyhetskälla utan kanske Borås Tidning eller TTELA eller GP. Vi väljer istället att renodla och karva fram vad GT är och vilket material vi är bäst på, säger han.

LÄS MER:Nu återuppstår Partille Tidning

Finns det inte en risk för att nyhetsrapporteringen i Göteborg blir lidande om den ska skötas från Stockholm?

– Den främsta nyhetsförmedlingen kommer fortfarande skötas härifrån, alltså de stora nyheterna som vi bedömer att våra läsare är intresserade av. Det kommer vi att gå in på lika intensivt även framöver.

Chefredaktören: ”En negativ sak som tynger redaktionen”

Hur har medarbetarnas reaktioner varit?

– Min uppfattning är att folk har förståelse för den här strategin, det är en utveckling som vi har gått mot under ganska lång tid. Men vi blir av med omtyckta och skickliga medarbetare och det är klart att det är en negativ sak som tynger redaktionen. Så måste det få vara när det blir sådana här förändringar. Men själva strategin finns det en positiv inställning kring, säger Christer El-Mochantaf.

ANNONS

Enligt Dagens Media kommer GT och Kvällsposten appar också att försvinna. Läsare kommer istället att få använda sig av Expressens app.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS